Mermeri terzi gibi işleyip dünyaya satacak

Düzenleyen:
Mermeri terzi gibi işleyip dünyaya satacak

Ekonomi Haberleri

Temmer Mermer yeni yatırımlarla iç piyasadaki pazar payını artırıyor. 30 milyon dolar ciro hedefine kenetlenen Temmer, Turkisch Carrara ile de İtalyanlara meydan okuyor

Ekonomi Servisi  - Dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 40’ının bulunduğu Türkiye, 150’yi aşkın ülkeye yaptığı maden ve doğal taş ihracatı 4 milyar doları buluyor. Blok ve işlenmiş doğal taş ihracatının toplam maden ihracatı içindeki payı ise yüzde 50 civarında. Doğal taş ihracatının etkin aktörlerinden Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, 650’den fazla renk çeşidi ile dünyanın en önemli doğal taş üreticisi olan Türkiye’nin dünya doğal taş ticareti içindeki payının henüz çok gerilerde olduğunu ancak kalitesiyle bunu üst seviyelere taşıyacak güçte olduğunu söyledi. Son yıllarda Çin’in mermer alımında başı çektiğini hatırlatan Çetinkaya, bu ülkeye yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payının yüzde 40’lara ulaştığını kaydetti.
 
Dünya ekonomisinde yaşanan daralma ve bölgesel krizler yüzünden yeni pazar arayışını sürdürdüklerini ancak yeni yatırımlarla iç piyasaya yöneldiklerini belirten Çetinkaya “2014 yılında ağırlıklı olarak otellere, villalara bir terzi hassasiyetinde hizmet vermek amacıyla açtığımız Etiler showroomuna, zamanla taleplerin artması bizi yeni yatırımlara yönlendirdi. İç pazardaki payımızı arttırmak için geçtiğimiz yıl Haliç’te 1.000 metrekarelik bir alanda plaka galerisi açtık” dedi. Galeride 150 farklı renkte doğal taşı yaklaşık 2 metreye 3 metrelik plakalar halinde sergileyerek, müşterilerinin tasarımlarını hayal güçlerinde canlandırmalarını sağladıklarını anlatan Çetinkaya “Galerimizde, nihai tüketici, mimarlar, iç mimarlar, müteahhit ve konut projeleri sahiplerini misafir ediyoruz. Afyon fabrikamızın ve ocaklarımızın üretim gücünden faydalanarak, yüksek adetli ve metrekareli konut proje-rezidanslara da ekonomik fiyatlarla hizmet verme imkânımız oluyor”  dedi.

İtalyanlara rakip Turkish Carrara 
Hindistan’da kotaların kalkması ile doğal taş talebinin arttığını belirten Çetinkaya, ayrıca Avrupa pazarında da yer edindiklerini vurguladı. Afyon, Bilecik ve Eskişehir olmak üzere 3 büyük ocağa sahip olan Temmer Mermer, geçtiğimiz yıl içinde gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla Muğla ocağını da aktif hâle getirdi. Muğla ocağında İtalyanların, dünyaca talep gören Carrara taşına rakip bir taş çıkmaya başladı. Hem yurt içi hem de yurt dışı pazarında çok talep edilen Turkish Carrara tipi doğal taş Muğla ocağında yüksek verimlilik sağlayarak üretim kapasitesi avantajı sağlıyor ve İtalyanlara rakip olacağı öngörülüyor.

Dünya doğal taş rezervlerinin yüzde 35’inin Türkiye’de olduğunu hatırlatan Çetinkaya “Türkiye üreten bir ülke hâline gelmiştir. Türkiye’nin üretimle ilgili bir sorunu kalmamıştır. Türkiye’nin yapmak zorunda olduğu şey artık, Türk doğal taşı marka haline getirmek, ucuza satmamak ve kârlılığı artırmaya dönük çalışmalar yapmak olmalı” diye konuştu. Bu doğrultuda sektörün odaları, birlikleri, devlet kurumları ile birlikte çalışarak adeta ekonomik bir seferberlik ilan etmesi gerektiğini dile getiren Çetinkaya “İhracatçılarımızın sürdürülebilir karlılığını arttırmaya dönük çalışmalar yapılmalı” dedi.

Cironun yüzde 60’ı ihracat!
Eskişehir, Bilecik, Afyon ve Muğla olmak üzere toplam 4 ocağı olan Temmer Mermer’in 2017 yılı ciro hedefi 30 milyon dolar. Cirosunun yüzde 60’ını ihracat olarak gerçekleştiren firma, dünyanın aranan doğal taş firmaları arasında yer alıyor.

150 farklı renkte doğal taş var
Doğaltaşın, milyonlarca yıl süren oluşumu sonunda kendi tabii yapısından kaynaklanan renk ve desenlerinin onu âdeta bir sanat eserine dönüştürdüğünü söyleyen Temmer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya “Showroom ve galerilerimizde elimizde 150 farklı renk doğal taş mevcut. Bunların içinde yeşil, lacivert, pembe, mor gibi beklenmedik renkler ve desenleri gören müşterilerimizin şaşkınlığı bizi mutlu ediyor” dedi. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...