'Balığı, denizden sofraya izleyeceğiz'

Düzenleyen:
'Balığı, denizden sofraya izleyeceğiz'

Ekonomi Haberleri

Avrupa’dan sonra Türkiye’de de QR kodla balıklar izleniyor. Denizden sofraya uzanan tüm tedarik sürecini kayıt altına alan bu etiket sistemiyle tüketiciye daha sağlıklı ürünler sunuluyor.

Cabir Turğut İSTANBUL

Metro Toptancı Market, gelecek nesillere bırakılacak kültür mirasımızı korumak için yürüttüğü sürdürülebilir balıkçılık projelerine bir yenisini daha ekledi. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’ne (Sür-Koop) bağlı 572 kooperatifle ve binlerce balıkçıyla el ele verdi. Balığın ağdan çatala uzanan tüm tedarik sürecini kayıt altına alarak QR kod etiket sistemiyle balığın yüzde 100 izlenebilirliğini sağladı. Bu sayede tür nesillerinin geleceğine yatırım yaparken, geleneksel balıkçılığa da sahip çıktı. Projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Metro Toptancı Market Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Özerkan, yeni uygulamayla balığın nerede, ne zaman tutulduğu ve hangi tekne tarafından avlandığı gibi süreçleri takip etme imkanına sahip olduklarını anlattı. Özerkan, QR kod sisteminin şu anda 4 balıkta geçerli olduğunu belirterek, sistemi eylül ayı içerisinde bütün Metro mağazalarında uygulayacaklarını bildirdi. 

80 BİN TON SATTIK

Türkiye’de kurulduktan bu yana 80 bin ton balık sattıkları bilgisini veren Özerka “Reyonlarımızın yatırım maliyeti 41 milyon TL’ye ulaştı. 33 mağazamızda balık reyonlarına her yıl ortalama 13,4 milyon TL’lik harcama yapıyoruz ve balık kategorisinde 200 kişiyi istihdam ediyoruz” dedi. Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya da Metro ile iş birliği yapmalarındaki en büyük etkenin; su ürünleri kaynaklarının korunması bilinciyle hareket etmesi olduğunu söyledi. Özkaya “Üreticiden-tüketiciye bilinciyle yola çıktığımız bu anlaşmada iki taraflı sorumluluk bilinciyle çalışacağımıza inancımız sonsuzdur” diye konuştu. Toplantıya katılan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ise su canlıları stoklarının geleceği için özellikle Marmara ve Karadeniz’de koruma alanları oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...