BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kasap restoranların Türkiye’deki öncüsü oldu

Kasap restoranların Türkiye’deki öncüsü oldu

İş hayatına kasapta çıraklık yaparak adım atan Cüneyt Asan, özel etleriyle ünlülerin tercihi olurken, bugün 24 şubesiyle kasap restoranların da öncüsü



KOBİDÜNYASI > Mustafa Sezer mustafa.sezer@tg.com.tr SEKTÖRÜN TRENDLERİNİ BİZ BELİRLEDİK İstanbul’da ağır et kokusu ve hijyenik olmayan ortamlarda et satışı yapıldığı dönemlerde modern kasap zihniyetiyle iş yaptıklarını anlatan Asan “Kütüphaneli ve Amerikan barlı ilk kasap biz olduk. Yaptığımız birçok yenilik ve hijyene verdiğimiz önemle sektörün trendlerini belirledik” dedi. Günaydın Et’in ortaklarından Cüneyt Asan kasap çıraklığıyla başladığı iş hayatında ilklere imza attı. Asan, kasap dükkanında adeta bir sanat gibi işlediği özel etleriyle iş dünyasından sanat dünyasına, spor dünyasına kadar bir çok alanın önde gelen ismini müdavimi haline getirmeyi başarırken Türkiye’de moda olmaya başlayan kasap restoranların da öncüsü oldu. Asan’ın hikâyesi henüz ilkokul yıllarında Bostancı Kasaplar Çarşısı’nda çırak olmasıyla başlar. Ekonomik şartlardan dolayı erken yaşta iş hayatına atılmak zorunda kalan Asan, bir müddet sonra okulu da bırakmak zorunda kalır. 1980 yılında çıraklıktan ustalığa geçtiği dönemde askerlik vazifesini yerine getirmek için işten ayrılır. Döndüğünde ise çalıştığı kasabı ortaklarıyla birlikte satın alır. İşe ilk başladıklarında herkesten farklı olarak müşterilere özel işlenmiş et üretmeye başladıklarını anlatan Asan, “Kendi et üretimimizi yapabilmek amacı ile Tekirdağ - Malkara’da et üretim çiftlikleri kurduk. Çiftlikle birlikte İstanbul’da tüm restoran, fabrikaların çiğ etlerini vermeye başladık. İstanbul’daki restoranların bir çoğu eti bizden alarak iş yapıyorlardı. Bunun üzerine kasaplığın yanı sıra biz de kendi restoranlarımızı açalım dedik ve ilkini Küçükyalı Çamlıkta açtık. Artan müşteri talebini karşılayabilmek için 1994 yılında Bostancı şubesini faaliyete geçirdik. Şu anda da 24 şube ve bir merkeze ulaştık” diye konuştu. Asan, Türkiye’de son zamanlarda hızla yayılan kasap-restoran konseptinin öncüsü olduklarını belirterek şunları söyledi: “Buralarda bir yandan kendi çiftliklerimizde üretilen özel işlenmiş ürünleri satarken diğer yandan da müşterilerimize beğendikleri etleri pişirerek servis yapıyoruz. Türkiye’de kasap ve steakhouse sektörünü başlatan ve taklitleri yapılan bir firmayız. Şuan Türkiye’deki bu işi yapan ne kadar insan varsa bizim tezgahlarımızdan geçmişlerdir.” Müşteri portföylerinin ağırlıklı olarak iyi ve kaliteli eti bilen ve bunu yemeyi tercih eden kesim olduğunu belirten Asan, “İş dünyasından, sanat ve spor dünyasına kadar bir çok alanın önde gelen isimleri bizim sürekli müşterilerimiz. Birkaç örnek verecek olursam Bülent Ersoy, Tuncay İlhan, Ferit Şahenk, Ferhat Göçer, Mustafa Sandal, Gülben Ergen, Yılmaz Erdoğan, Özcan Deniz, Alex , Kenan Doğulu, Beyazıt Öztürk gibi” dedi. KASAPTA ET PİŞİRİYOR Kasap-restoran konseptiyle faaliyet gösteren Günaydın Et, müşterilerine beğendikleri etleri pişirerek servis ediyor. Süt sektörüne de giriyor Asan, Köfte - Döner, Kasap & Steakhouse, Kebap Restoran ve Günaydın Burger ile 4 farklı konseptle hizmet sunduklarını belirterek “Balıkesir - Gönen’de 300 dönüm arazi üzerine kurmuş olduğumuz yeni çiftliğimizde de büyükbaş hayvan sayısını 5 yıl içinde 20 bine ‘çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Asan 2 yıl içerisinde kendi markalarıyla süt ve süt ürünleri üretimine geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek “ Yeterli hayvan sayısına ulaşınca dünyanın en güzel ve kaliteli butik sucuğunu yapmayı da planlıyoruz. Orta Doğu, Avrupa ve Amerika’dan gelen tüm teklifleri de değerlendiriyoruz” diye konuştu. EBRD’den ilk direkt KOBi yatırımı Buzlaş’a Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’deki ilk direkt KOBİ yatırımını Buzlaş’a yaptı. 10 yılı aşkın bir süredir Buzlaş buzlu içeceklerini tüketicilere ulaştıran Meykar, EBRD’den sağladığı kaynağı yeni ekipman yatırımları için kullanacak. Firmanın ortaklarından Arzu Bilgiç Fidanboy, sağladıkları üretim kapa-sitesini artırmayı planladıklarını belirterek, “Meykar olarak, Türkiye’de, benzer ülkelere göre, son derece az gelişmiş olan buzlu içecek kategorisinin katlanarak büyümesine liderlik etmeyi hedefliyoruz” dedi. El arabasıyla Türkiye’ye 6 milyon dolar getirdi Konya’da el arabası üretimi yapan Mardemir, ürünlerinin yüzde 95’ini yurt dışına pazarlıyor. 1970 yılında kurulan ve kısa zamanda üretimini yıllık 40 bin ton metal işleme kapasitesine çıkaran Mardemir, Türkiye’nin yoğun şekilde ihracat yapan firmalarından biri. 26 ülkeye el arabası ve kürek ihracatı yapan Mardemir, ürettiğinin yüzde 95’ini ihraç etmesiyle dikkat çekiyor. 2010 yılından beri çalıştıkları Turkishexporter.net aracılığıyla ihracat ağlarını daha da geliştirdiklerini ifade eden firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kanat, “İhracat çalışmalarımızda önceden fuarlara katılıyor, talep sahiplerine ulaşmaya çalışıyorduk. Şimdi ise talepler her gün e-posta ile bize ulaşıyor. Dünyanın herhangi bir yerinden gelen alım talebini değerlendirip, kolaylıkla ihracat yapıyoruz. Biz bu sistem sayesinde yılda 6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz” dedi. Taleplerin yoğunluğu sebebiyle 24 saat üretim yaptıklarını anlatan Kanat, Azerbaycan, Romanya, Irak, Tunus, Cezayir, Moldova gibi ülkelere el arabası, kürek ve bunun gibi daha birçok ürünün satışını gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Öğretmenliği bırakıp girişimci oldu, Lojistikte 59 milyon lira ciroya ulaştı Yaşadığı talihsiz bir olayın ardından öğretmenliği bırakıp girişimci olan Dursun Gece’nin hayatı yeni iş kurmak isteyenler için tam bir başarı hikayesi. Kendi işini kurabilmek için 12 yıl sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinden vazgeçen Gece, bugün 59 milyon lira ciroya ulaşan 4 lojistik firmanın sahibi. Kendi işini kurmayı daha küçük yaşlardan itibaren düşündüğünü ancak ailesinin karşı tepkisiyle karşılaştığını anlatan Gece, “Babam da kendince haklıydı. Çünkü, biz dört kardeştik ve içimizden sadece ben okuyup öğretmen olmuştum. Babamın, (ailemizden bir sen okudun maceraya girme) uyarısına rağmen başladığım iş hayatımda, dürüstlük ve güven ilkesiyle bugünlere geldik. Bu işe başlarken elimde sermaye de yoktu, sadece aklımı kullandım. Kendime olan güvenim ve azmim her türlü zorluğun üstesinden gelmemi sağladı” diye konuştu. İlk lojistik firmasını kurduktan sonra işlerinin açıldığını söyleyen Gece, “Öylesine büyüdü ki üç firma daha kurdum. 4 oğluma da yanımda iş verip, her birini kendi yeteneklerine göre ayrı ayrı alanlardan sorumlu kıldım. Her yıl en az yüzde 20 büyüme sağlıyoruz. 59 milyon lira cirolu bir şirketiz” dedi. 20 milyon liralık desteğe koştular Ankara Kalkınma Ajansı’nın vereceği 20 milyon liralık desteğe işletmeler büyük ilgi gösterdi. Destekten yararlanmak isteyen 700 kişi 19 farklı bilgilendirme toplantısına katıldı.
Kapat
KAPAT