Erdoğan'dan Barzani'ye referandum mesajı: Buyrun yapın demeyiz

Düzenleyen:
Erdoğan'dan Barzani'ye referandum mesajı: Buyrun yapın demeyiz

GÜNDEM Haberleri

TEOG’un kaldırılması için mâni olmadığını belirten Cumhurbaşkanı, temennisinin bu sınavı ülke gündeminden bir an önce çıkarmak olduğunu belirtti. Erdoğan, K. Irak’taki referandum planıyla ilgili olarak da “Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz” dedi.

İSMAİL KAPAN - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’nin New York şehrine hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde basın toplantısı düzenledi. Gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG’un kaldırılması ile ilgili olarak şunları kaydetti: “Dün (önceki gün) Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan’la dün mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmelerinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele okullarda orta kısımlarını bitirdikten sonra, liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu, okullarda atılacak adımlardır. Ondan sonra gidecekleri liselere yönelik, girecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Bu liseler özellikle Millî Eğitim’in kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, yani fen lisesine mi gidecek veya farklı bir düz liseden Anadolu lisesine mi gidecek, buralarda bu liseler kendi imtihanlarını kendileri yapar ve bu sorular Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ama o okullarda imtihanlar da yapılırken, Millî Eğitim’in bizzat kontrolü altında, müfettişleriyle veya farlı bir şekilde bu kontrol yapılır ve böylece bu imtihanlar da yapılarak bu okullara kaç kişi lazım, ‘50-100 alacak’, bu 50-100 kişiyi bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisiyse onlardan seçer, alır. Böylece bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz.”

Rohingya Müslümanları Temas Grubu Toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’deki bu yılki genel görüşmelerin ana temasını, insana odaklanma, sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca bir yaşam için mücadelenin oluşturduğunu ifade ederek, Genel Kurul’a iştirak eden katılımcıların gerek bu tema, gerekse dünyanın gidişatı konusunda görüşlerini ortaya koyacağını aktardı. Ayrıca, küresel barış, güvenlik ve refahın tesisi noktasında elzem gördükleri bazı başlıklarda üst düzeyli toplantıların yapılacağını ifade eden Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak Rohingya Müslümanları Temas Grubu Toplantısı’nın bunlardan biri olduğunu hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de desteğiyle, katılım düzeyi yükseltilen bu toplantının, Arakan’da yaşanan insanlık dramının, uluslararası toplumun gündemine taşınması açısından son derece önemli olduğunu vurgulayarak “Türkiye olarak bu toplantının, Arakanlı kardeşlerimizin sıkıntılarına bir nebze olsun çare olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Erdoğan'dan Barzani'ye referandum mesajı: Buyrun yapın demeyiz
ABD’DE COŞKUYLA KARŞILANDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD’nin New York kentine gitti. Erdoğan’ı, konaklayacağı Peninsula Otel’in girişinde ellerinde Türk bayrakları bulunan çok sayıda gurbetçimiz coşkuyla karşıladı. Cumhurbaşkanı da kendilerini yakından selamladı.

BİZLERİ RAHATSIZ EDEN BİR SÜREÇ VAR
Irak’ın bölünmesine buyurun demeyiz

“Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikâyesiymiş, böyle şey olur mu ya?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de yapmayı planladığı referandum ile ilgili olarak Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı’nın 27 Eylül’den 22 Eylül’e çekildiğini hatırlattı. Erdoğan şunları kaydetti:
“Bunu 22’sine çekişimizin sebebi de baktık ki bu Kuzey Irak Yerel Yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Bizleri rahatsız eden bir süreç var. Nedir? Biz bir şey söylüyoruz. Bizim 350 kilometre orada sınırımız var. Orada bizim soydaşlarımız var, dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Bizler aynı medeniyetin aslında mensuplarıyız. Yani onların Kürt olması, Türkmen, Arap, bizler öbür tarafta Türk olarak, bizi birbirimizden ayırmıyor ama bu anlayışı ne yazık ki Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz. Bunu kaç kere biz kendilerine söyledik, ikili görüşmelerimizde söyledik. Burada bir de bizim farklı yaklaşımımız var. Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikâyesiymiş, böyle şey olur mu ya?
Burada Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır, tabii ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz ona müdahale etmeyiz ama gördüğümüz kadar aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda Amerika’da da Sayın İbadi (Irak Başbakanı) ile bir görüşmemiz ayrıca olacak ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O istikamet nedir? Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür. Etraflıca biz bunu MGK’da görüşeceğiz. Görüştükten sonra aynı gün Bakanlar Kurulu toplantısı da yapılacak. Ardından Türkiye nihai kararını ortaya koyacak.”

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN KARŞISINA TÜRK EVİ 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısında New York’un en merkezi yerlerinden birinde yeni bir Türk evi inşa edildiğini söyledi. 32 kat yüksekliğindeki yeni binanın büyüyen, gelişen, her alanda
itibarı artan ülkemize yaraşır bir yer olacağını belirten Erdoğan “İnşallah bu binamızı yaklaşık 36 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

DEVLET VE HÜKÛMET BAŞKANLARI İLE BİR ARAYA GELECEK
Trump ile yapacağımız görüşme çok önemli...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta bulunacağı süre zarfında ABD Başkanı Donald Trump da dâhil bazı devlet ve hükûmet başkanları ile görüşmeler gerçekleştireceklerini belirterek şunları söyledi: Sayın Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bu görüşme bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Gündemimizde birçok önemli konu bulunuyor. Bu görüşmenin her iki ülke için de faydalı ve verimli neticeleri olacağına inanıyorum. Ekonomik alandaki temaslarımız çerçevesinde ise Bloomberg Küresel İş Forumu etkinliğine katılacağız. Medya kuruluşları ve kanaat önderleriyle bir araya geleceğiz. Bizim de elzem gördüğümüz bazı başlıklarda üst düzeyli toplantılar da yapılacak. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...