Kanatlı et ve domates ihracatının önü açılıyor

Düzenleyen:
Kanatlı et ve domates ihracatının önü açılıyor

Ekonomi Haberleri

Ekonomi Bakanlığının çalışmaları sonucunda 3 milyar dolarlık pazarın önünde engel kalmazken, kanatlı et ihracatı diğer Uzak Doğu ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilecek

Türkiye kanatlı et sektörü Japonya ile uçuşa geçecek. Ekonomi Bakanlığının yürüttüğü çalışmalar neticesinde bu ülkeye et ihracatının önündeki engeller kaldırılırken, 3 milyar dolarlık pazarın kapısı Türk firmalarına açıldı. Japonya’nın Türkiye’den söz konusu ürünlerin ihracatını gerçekleştirmesi için 2014 yılında Ekonomi Bakanlığının koordinatörlüğünde girişimlerin başlatıldığını hatırlatan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu doğrultuda 2015’ten bu yana Japon tarafıyla teknik müzakerelerin yürütüldüğünü bildirdi. Eş zamanlı olarak Japonya’da teknik ticaret heyetler gönderildiğini ve Japonya’nın kanatlı et ithalatının tamamına yakınını gerçekleştiren firmalardan müteşekkil “Japonya Et Ürünleri Ticari Birliği” ile görüşmeler yapıldığını belirten Zeybekci, “Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla yakın iş birliği içinde ve Bakanlığımız girişimleri neticesinde dün itibarıyla kanatlı etinin Japonya’ya ihracatı mümkün hale geldi. Sonuç olarak ülkemizden Japonya’ya yönelik kanatlı eti ihracatının önündeki engeller tamamen kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

Zeybekci, bir ada olması sebebiyle gıda güvenliği ve hijyen uygulamaları konusunda dünyanın en hassas ülkelerinden biri olan Japonya’nın Türkiye menşeli kanatlı eti ithalatı yasağını kaldırmış olmasının ülke için önemli bir referans teşkil ettiğini vurguladı. Bakan Zeybekci “Japonya kanatlı et ve ürünlerinde 3 milyar doları aşan ithalatıyla en önemli pazar konumunda. Bu bağlamda Japonya pazarında yer edinilebilmesine yönelik çalışmalar son sürat yürütülüyor. Öte yandan Japonya pazarına giriş çalışmaları diğer Uzak Doğu ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek pazar çeşitliliğinin sağlanmasını ve başta kanatlı eti olmak üzere hayvansal ürünlerimizin söz konusu coğrafyadaki pazar payının artırılmasını amaçlıyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
Japonya’ya ihracat kapısının açılmasıyla Kuzey Irak’taki pazar kaybı da telafi edilmiş olacak. TİM’in rakamlarına göre kanatlı et ihracatında Irak ilk sırada yer alıyor. Irak’a yılda yaklaşık 120 milyon dolar kanatlı et ve et ürünleri satışı yapılıyor. Bunun bir kısmı ise Kuzey Irak’a gerçekleştiriliyor. Kuzey Irak’a ambargo uygulanması durumunda mevcut kayıpların rahatlıkla telafi edilmesi bekleniyor. 

300 bin ton domates Rusya’ya yola çıkıyor
Putin’in Türkiye’yi ziyaretinin ardından gözler domates ihracatına çevrildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1 Kasım itibarıyla yasağın kalkmasını beklediklerini söylerken üreticiler ise 15 Ekim’e kilitlendi. Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz yasağın 15 Ekim’de kalkmasını beklediklerini belirterek ilk etapta 300 bin ton ihracat yapabileceklerini söyledi. Rusya Tarım Bakanı Yardımcısı Yevgeni Gromıko’nun, Türkiye’den domates ithalatının devam etmesine yönelik tekliflerini hükûmete ilettiklerini söylemesi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıklamalarının kendilerini sevindirdiğini dile getiren Yanmaz “Biz uzun süredir umutluyduk, ancak yapılan açıklamalar ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ziyareti sayesinde artık bu sorun çözüldü diyebiliriz. Kısa bir süre önce Rusya’dan bağımsız bir heyet Türkiye’ye geldi ve SERA-BİR olarak bizimle görüştü. Özel bir izinle kasım ve mayıs döneminde ilk olarak 10, sonrasında 50 ve son olarak 300 bin ton domates alacaklarını söylediler. Rusya kesinlikle hormonlu ürün istemiyor, biz de topraksız tarım kültürüyle üretim yapan firmalar olarak, asla hormon kullanmıyoruz ve en kaliteli domatesi üretiyoruz” dedi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...