AK Parti hükümeti Mısır'a yardımı kesiyor

AK Parti hükümeti Mısır'a yardımı kesiyor

GÜNDEM Haberleri

AK Parti hükümeti, Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek sağlamak için söz verdiği yardımları, yaşanan darbe sebebiyle kesiyor.

Turizm gelirindeki şok düşüş nedeniyle döviz krizine giren Mursi yönetimine Ankara 2 milyar dolar yardım yaptı. Paranın 1 milyar doları ödendi. Ancak ekonomi düzelmeyince darbe geldi Mısır'da yaşanan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin koltuğunu kaybetmesine yol açan askeri darbenin nedenleri arasında, ülkede bir yıldır yaşanan ekonomik buhran da gösteriliyor. "Arap Baharı"nın ardından siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak için harekete geçen yeni yönetim, ekonomik istikrarı sağlama konusunda başarılı olamadı. Türkiye'nin sağladığı 2 milyar dolarlık kaynak da ülkede ekonomik istikrarın sağlanmasına yetmedi. AK Parti hükümeti, Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek sağlamak için, geçtiğimiz yıl Mısır'a 2 milyar dolarlık yardımda bulunulması kararı aldı. Bu çerçevede, 2012 yılının Aralık ayında Mısır Merkez Bankası'na 1 milyar dolarlık kaynak aktarıldı. Geri kalan 1 milyar doların ise proje kredisi olarak kullandırılması ve altyapı projelerine destek sağlanması öngörüldü.
1 milyar doların kullanımı ise devam ediyor. Mısır'da yaşanan askeri darbe sürecini yakın takibe alan Ankara, Mısır'da yaşanan darbeye tepki gösterdi. Bu durumun iki ülke arasındaki yardım anlaşmalarını da etkilemesi bekleniyor. Ekonomi bürokratları, Mısır ile 2 milyar dolarlık yardım paketi anlaşmasının dışında yeni anlaşmaların da imzalanmasının gündemde olduğunu belirterek, askeri darbenin ardından bu anlaşmaların askıya alınmasının söz konusu olacağını kaydetti. Bürokratlar, Mısır'a yapılan yardımların kaderini, hükümetin yeni hükümet ile ilişkilerinin belirleyeceğini belirtti.
Libya ve Tunus'a da yardım
Öte yandan Türkiye, Arap baharı yaşayan Mısır'ın dışındaki diğer ülkelere de yardım sağladı. Bu süreçte, Libya, Yemen ve Tunus da yardım paketlerinden yararlandı. Bu üç ülkeye de yaklaşık 1 milyar dolarlık yardımda bulunuldu. (Taraf)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...