5 soruda İdlib harekâtının perde arkası

Düzenleyen:
5 soruda İdlib harekâtının perde arkası

GÜNDEM Haberleri

İşte 5 soruda Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib’deki “intikal” hedefi...

İşte 5 soruda Türk Silahlı Kuvvetlerinin İdlib’deki “intikal” hedefi...

1 - Türk askeri İdlib’de ne yapacak?
TSK unsurları İdlib için belirlenen gerilimi azaltma bölgesinin sınırları içerisinde yer alacak. Görevleri, rejim ve yerel askeri unsurlar arasında büyük ölçüde korunan ateşkesin daha kalıcı hale getirmek olacak. Bu amaçla TSK unsurları, kontrol ve gözlem noktaları oluşturacak.

2 - TSK harekât mı düzenliyor? Kime karşı?
 Askeri ve diplomatik kaynaklar, TSK unsurlarının eyleminin harekât değil intikal olduğuna dikkati çekiyor. İntikal sırasında ve sonrasında yerel unsurlar veya Esed rejimiyle çatışma amaçlanmıyor. Ancak TSK hazırlıklarını, olası tüm güvenlik risklerini dikkate alarak yaptı.

3 - İntikal için ne bekleniyor?
İntikalin sorunsuz gerçekleşmesi için yerel silahlı grupların durumu değerlendiriliyor. İdlib’de çok sayıda silahlı rejim karşıtı grup ile muhalif grup bulunuyor. TSK da bölgedeki hassas durumu değerlendirerek intikal için en güvenli şartların sağlanmasını bekliyor. 

4 - İdlib neden önemli?
Suriye iç savaşında en büyük şiddet dalgasının yaşandığı bölgelerden biri İdlib oldu... İdlib’in rejimin kontrolünden çıkmasından ve Rusya’nın ekim 2015’te iç savaşa dahil olmasından sonra bölgeye şiddetli hava saldırıları başladı. Diğer taraftan Suriye’nin iç bölgelerinden kaçan sivillerin de sığınmasıyla İdlib milyonlarca kişinin sıkıştığı bir alan haline geldi. 

5 - İdlib’in PKK tehdidiyle ilgisi ne?
İdlib ilinin kuzeydoğu ucunda yer alan Halep’e bağlı Afrin ilçesi, 2011’den bu yana terör örgütü PKK/PYD’nin işgalinde. Örgüt, ülkenin kuzeyinde, Irak sınırından başlayarak Akdeniz’e çıkabileceği bir koridora kavuşmak için İdlib’in bir bölümünü ele geçirmek zorunda.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...