Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ilişkileri ileriye taşıyacak

Düzenleyen:
Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti ilişkileri ileriye taşıyacak

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyinin (YDSK) altıncı toplantısı vesilesiyle Ukrayna’ya yarın yapacağı ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkileri bir adım daha öne taşıması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yarın  Ukrayna’ya gidiyor. Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko yarın başkent  Kiev’de yapılacak Konseyin altıncı dönem toplantısına başkanlık edecek.Siyasi ve ekonomik ilişkilerin ele alınacağı toplantı sonrasında  geleceğe yönelik eylem planlarının bulunduğu ortak bildiri ve bazı anlaşmalar  imzalanacak.

  İlgili bakanların da katılacağı görüşmelerde genel olarak siyasi,  ekonomik, savunma sanayisi iş birliği dahil olmak üzere askeri ilişkilerin ele  alınması beklenirken, son dönemlerde artan kültürel ve eğitim alanındaki iş  birliklerinin masaya yatırılması öngörülüyor. Turizm ve enerji alanlarındaki  ilişkilerin de detaylı şekilde görüşülmesi bekleniyor. Görüşmelerde, güvenlik iş birliği ve terörizmle mücadele alanlarının  da ele alınacağı belirtiliyor. İki liderin görüşmesinde, Türkiye-Ukrayna ekonomik  ilişkilerini daha ileri düzeye taşıyacak serbest ticaret anlaşması  müzakerelerinin tamamlanmasını teşvik etmesi öngörülüyor.

 Erdoğan'ın, 2011’de Başbakanlığı döneminde bu ülkeye yaptığı ziyarette  kurulan YDSK mekanizmasıyla taraflar arasındaki ilişkiler "stratejik ortaklık"  düzeyine yükseldi.  Bugüne kadar beş defa toplanan YDSK çerçevesinde iki ülke arasında  başta 1 Ağustos 2012’de yürürlüğe giren Vize Muafiyeti Anlaşması olmak üzere pek  çok belge imzalandı.  Türkiye-Ukrayna YDSK dördüncü dönem toplantısında Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko iki ülke arasında  Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine ivme kazandırılması konusunda ortak  siyasi irade beyan etmişti.    Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2023’te 20 milyar dolar  seviyesine çıkarılmasının hedeflendiğini açıklamıştı.

  Türkiye-Ukrayna arasında bugüne kadar siyasi, ekonomik, kültürel,  eğitim, turizm, güvenlik, askeri ve medya alanlarında iş birliği ile ilgili pek  çok anlaşma ve protokol imzalandı.  Bu yıl son olarak Türkiye ile Ukrayna arasında  “Vatandaşların  Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma” imzalanarak, iki ülke  vatandaşlarının zaten vizesiz olan karşılıklı seyahatlerinde pasaport olmadan  yeni kimlik kartlarıyla ülkeye girişlerine olanak sağlandı.  Türkiye, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhak etmesini ve ülkenin  doğusundaki Donbas bölgesinde ayrılıkçıların ilan ettiği sözde yönetimi  tanımayarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinden yana olmaya devam  ediyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...