Çobanların evlilik sorunu Meclis'e taşındı

/ Kaynak: İHA
Çobanların evlilik sorunu Meclis'e taşındı

GÜNDEM Haberleri  / İHA

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, çobanların sosyal güvencesinin olmaması dolayısıyla kendilerine kız verilmediğini söyledi.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, çobanların sorunlarını gidermek için yasa teklifi hazırladığını belirterek, çobanların sosyal güvencesinin olmaması dolayısıyla kendilerine kız verilmediğini söyledi. nbsp;
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, 3 Temmuz 2013 tarihinde "Köy Kanunu", "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu", "Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu" ve "Tarım Kanununda Değişiklikler Yapılmasına" ilişkin yasa teklifi verdiğini anımsattı. Teklifin asıl amacının 'çobanlar için çoban ateşi' yasa teklifi olduğunu belirten Değirmendereli, "Dünyadaki büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı yıllar içerisinde artmakla birlikte ülkemizde maalesef geçtiğimiz yıllarda hızlı bir azalma yaşanmıştır. 1990 yılında 55 milyon civarın küçükbaş hayvan varlığımız varken, bugün 27 milyon koyuna 8 milyon keçiye düştü" dedi.
Azalan hayvan varlığının önüne geçmek için bu yasayı hazırladığına dikkat çeken Değirmendereli, "Edirne milletvekili olarak bölgedeki insanların hayat kalitesini hızla arttırmanın yolları üzerine yaptığımız çalışmada özellikle küçük baş üreticilerinin desteklenmesi, bu insanların hayat kalitelerinin yükselmesine sebep olacak bir konudur. Hayvancılık konusunda ülkemizde pek çok uygulamalar hayata geçti ancak temel olan yerli ırklardaki hayvan varlığımızın arttırılmasıdır. Bunların iyi bakımı, sağlıklarının korunması ve doğal otlaklarda beslenmesi konusudur. Bu şartların sağlanması ise önemli ölçüde çobanların aktif olarak görev almasına bağlıdır" diye konuştu.
Çobanların yaşadığı sıkıntıları aktaran Değirmendereli konuşmasına şöyle devam etti: "Çobanların gerek sosyal güvenceden yoksun olması gerekse sosyal statü olarak farklı görülmesinden dolayı çobanlık mesleğine yeterince ilgi olmamakta. En büyük eleştirilerden bir tanesi çobanlara kız verilmiyor. Neden kız verilmiyor çünkü sosyal güvencesi yok. Sağlık problemi yaşayacak, emeklilik problemi yaşayacak. Şimdi hem sağlık güvencesi hem sosyal güvence kazandırmak açısından bu teklifi gündeme getirdik. Teklif neleri içeriyor. Teklif iki niteliktedir. Her köy için istihdam edilecek çoban sayısı il, ilçe tarım müdürlükleri tarafından belirlenecek. Bu çerçevede her çoban 50 büyükbaş, 150 küçükbaş hayvanın sorumluluğunu üstlenir diyoruz. Bu genel bakımla ilgili olarak köylerdeki merkezi hayvana bakan çobana bakanlarla ilgilidir. Birde öbür taraftan Çıraklık ve Meslek Eğitimi kanunun ikinci maddesi kapsamında sertifikalı olarak hayvan bakımını üstlenenler istekleri halinde haftada 8 saatten az olmamak üzere sertifika verilecek. "Hazırlanan yasa teklifi ile çobanların sorunlarının giderileceğine dikkat çeken Değirmendereli, yasa teklifinin çıkması durumunda çoban mesleğinin cazibeli hale geleceğini söyledi. Yasanın çıkması için AK Parti hükümetinden de destek isteyen Değirmendereli, yasa ile birlikte azalan küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayılarının artacağını dile getirdi.
GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...