TCMB enflasyon tahminini açıkladı

Düzenleyen:
TCMB enflasyon tahminini açıkladı

Ekonomi Haberleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, "Enflasyonun 2017 yıl sonunda yüzde 9,8 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda yüzde 7’ye, 2019 yıl sonunda ise yüzde 6'ya geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2017 sonunda yüzde 9,3 ila yüzde 10,3 aralığında orta noktası olan yüzde 9,8, 2018 yılı sonunda ise yüzde 5,5 ila yüzde 8,5 aralığında orta noktası yüzde 7 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

2017 yılının enflasyon dinamikleri açısından zor bir dönem olduğunu belirten Çetinkaya, şu ifadeleri kullandı:

"SIKI DURUŞ SÜRECEK"

Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve TL'deki değer kaybının 3. çeyrekte maliyet yönlü baskıların yükselmesine neden olduğunu kaydeden Çetinkaya, "İktisadi faaliyetteki güçlü seyirle talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği desteğin ortadan kalktığı görülmekte. Net ihracatın büyümeye katkı vermeye devam etmesini bekliyoruz.Fiyatlama davranışına dair etkileri sınırlamak amacıyla para politikasındaki sıkı duruş korunmuştur. Enflasyon hedeflerine uyum sağlanana kadar sıkı duruş sürecek." dedi.

SON PPK'DA KARARLILIKLA VURGUSU VARDI

TCMB'nin son PPK kararında ve Başkan Murat Çetinkaya'nın ABD'de gerçekleştirdiği son sunumda enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve "hedeflerle uyum sağlanana" kadar sıkı para politikası duruşunun "kararlılıkla" sürdürüleceğini belirtilmişti.
Karar metninde enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.

Bununla birlikte enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmelerin yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği de belirtildi.
Merkez Bankası'nın metnindeki "sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği" ifadesi piyasalar tarafından şahin tonlu bir yorum olarak algılanmıştı.

OVP'DE ENFLASYON HEDEFLEMESİ

Hükümet tarafından açıklana 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'a göre enflasyonun 2020 yılının sonunda yüzde 5'e gerilemesi bekleniyor. Programa göre 2017 yıl sonunda enflasyonun yüzde 9,5, 2018'de yüzde 7, 2019'da ise yüzde 6 olması öngörülüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...