Sıfır kalorili şeker geliyor

- Güncelleme:
Sıfır kalorili şeker geliyor

Ekonomi Haberleri

ÇAYKUR, 'stevya' adlı çalı türündeki bitkiden sıfır kalorili şeker üretmek için çalışma başlattı.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde, Arjantin'den getirdikleri fideleri yetiştirmek için deneme çalışmalarına başladıklarını söyledi. Bitkinin anavatanının Güney Amerika olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, ''Stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip bir bitki. Stevya hatta bazı işlemlerden geçtiği zaman normal şekere göre 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliğe sahip'' dedi. Sütlüoğlu bitkinin verimli olması halinde vatandaşlara dağıtılacağını belirterek, şunları söyledi: ''Bitkiyi burada denemeye başladık. Yetişecek mi, verimli olacak mı, şeker oranı ne olacak, ekonomik değeri nedir, vatandaşımıza tavsiye edebileceğimiz bir ürün müdür gibi soruların yanıtlarını almak için denemesini yapıyoruz. Stevya, Arjantin'de çayın yetiştiği bölgede yetişiyor. Benzer iklim şartlarında yetiştiği için bizim bölgemizde de bu bitkinin yetişebileceği kanaatindeyiz.''


Dönüm başına 750 kilo ürün elde ediliyor
Sütlüoğlu, bir ay önce dikilen fidanların gelişmeye devam ettiğini vurgulayarak, "Yaptığımız araştırmalara göre bir dönüm stevya bahçesinden 700 ila 750 kilogram civarında ürün elde edilebiliyor. Çaya benzer bir bitki. Ayrıca 5 kilogram yaş yaprağından da bir kilogram şeker elde edebiliyorsunuz. Yaprak kurutulup öğütülerek kullanıldığı gibi sıvı olarak da kullanılabiliyor'' diye konuştu.
Stevya sayesinde, şekerin olumsuzlukları yüzünden bazı hastaların uzak durdukları tatlıları tüketebileceklerin savunan Sütlüoğlu, şöyle devam etti:
"En önemli özelliği şeker pancarı ve şeker kamışı şekerlerinden çok daha tatlı olmasına rağmen sıfır kalorili olmasıdır. İnsan bunu tükettiği zaman kalori almıyor. Şekerden dolayı insanlar birçok rahatsızlığa maruz kalabiliyor. Bazı gıdaları tüketmekten de vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Sektörde devrim oluşturabilecek çok önemli bir ürün. İyi sonuç alırsak bölgede yaygınlaştırmak için çalışma yürüteceğiz."
Sütlüoğlu, üretilen ilk stevya yapraklarını toza dönüştürerek kullanıma hazır hale getirdiklerini, bitki üzerinde inceleme ve çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...