Cemil Çiçek'ten yeni anayasa açıklaması

Cemil Çiçek'ten yeni anayasa açıklaması

Politika Haberleri

Meclis Başkanı Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin konuştu

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmeler sonrasında açıklama yapıyor. Çiçek'in açıklamalarından satırbaşları: Yeni bir anayasa hazırlamakla ilgili çok yönlü bir çalışma yaptık. Yaşadığımız her gelişme yeni bir anayasa ihtiyacını ortaya koyuyor. Tüm kamuoyunun arzusudur bu. Artık geldiğimiz noktada yeni bir anayasa bir toplumsal talep olmanın ötesinde bir ihtiyaç haline gelmiştir. Kamuoyumuzun bu konularda bilgi edinmek hakkıdır. Objektif bilgileri kamuoyuna verelim ona göre de kamuoyu yorumunu yapsın. 15 maddelik bir komisyonun iç tüzüğü hazırlanıldı.30 Nisan 2012 tarihine kadar vatandaşın görüşünü alalım, çünkü bu anayasayı halkımız için yapıyoruz. Türkiye Odalar Birliği'nde bölge toplantıları yaptık ve bazı STK'ların yaptığı toplantılar oldu. Vatandaşlarımız doğrudan veya internet üzerinden görüşlerini bildirdi. 10 bin sayfalık elimizde bir döküman oluştu. Bu görüşleri 24 başlık altında analiz ettik. 30 Nisan'a kadar olmadık bir çalışmayı başlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. 1 Mayıs 2012 tarihinden itibaren bu gelen görüşlerin dışında taslak bir metin yazılacak ve sizlerden gelen youmları da değerlendirilmesini istedik ve yine 4 siyasi partinin teklifi sunulduktan sonra halka sonulacak. 2012 yılının sonuna kadar bu işi sonlandırmayı hedefliyorduk.


Aradan geçen 1 Mayıs'tan itibaren yaklaşık 450 gün geçmiş oluyor. Kamuoyu soruyor; 450 gündür çalışıyorsunuz geldiğiniz nokta ne? 177 maddenin müzakeresi yapılmıştır. Bu 177 madde üzerinde 450 gündür sürdürülen çalışmalar sonucu 183 toplantı yapıldı. Ayrıca yine komisyonun aldığı kararla çok değerli uzmanlarımız var. Onlar da 21 gün toplantı yapmıştır. 177 maddenin müzakeresi yapıldı. Bu maddelerin içerisinden 4 siyasi partimiz 48 maddede görüş birliğine vardılar.


Bunun dışında bir kısım açıklamalar üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.2 partinin önerdiği maddde sayısı dokuz. öbür ikisi de o öneriye katılmamıştır. 3 partinin önerdiği madde var onun sayısı da 23'tür. Sadece AK Parti'nin şehr koyduğu madde sayısı 19'dur. Yeni anayasa yapılacaksa herkes düşüncelerini gözden geçirmelidir. Her gün bir saat zaman ayırarak anayasa yapamayız. Yarın saat 13:30 itibariyle komisyonu tekrar toplantıya çağırıyorum. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun tatil yapması söz konusu olamaz.


nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...