Mehdi Eker, 'Esas meselemiz terörün bitmesi'

/ Kaynak: AA
Mehdi Eker, 'Esas meselemiz terörün bitmesi'

Politika Haberleri  / AA

Mehdi Eker "Esas meselemiz terörün bitmesi, Kürt meselesinin barış içinde çözülmesi, Türkiye'de huzur ve güven ortamının kalıcı ve daimi bir şekilde temin edilmesidir'' dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Esas meselemiz olan terörün bitmesi, Kürt meselesinin barış içinde çözülmesi, Türkiye'de huzur ve güven ortamının kalıcı ve daimi bir şekilde temin edilmesidir. Bu sağlanırsa diğer bütün sorunların çözümü kolaylaşacaktır" dedi. nbsp;Bakan Eker, beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Oğulmuş'u ziyaret etti. nbsp;Çözüm sürecinin sorunların çözümüne katkı sunduğunu belirten Bakan Eker, "Çözüm süreci ile sorunu arzu ettiğimiz şekilde hedefe ulaştırabilirsek, başarıyla hayata geçirirsek bu bölgenin çok kısa bir sürede kalkınması çok kolay bir hale gelir. Çünkü sosyoekonomik, altyapı ve kültürel sorunların altında esasen bu var" dedi. nbsp;Bakan Eker, Türkiye'nin Kürt meselesini çözmesiyle bölgenin hızlı bir gelişim sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi:"Bölgenin motor gücü tarım ve hayvancılıktan gelir. Çünkü on binlerce yıldır bu bölgede tarım yapılıyor. Bu nedenle binlerce yıllık bir birikim ve tecrübe var. Biyoçeşitlilik var. Bu gelişiyor. 30 yıllık süreç küçükbaş hayvancılık aleyhine gelişmişti. Aldığımız tedbirlerle ve çözüm süreciyle şimdi artık yaylaların kullanılması söz konusu. Terör nedeniyle gerçekte o yaylalardan olması gerektiği gibi istifade edilemiyordu. Hayvancılık yapılamıyordu. Hatta bir takım illegal faaliyetler, uyuşturucu ekimi gibi faaliyetler olabiliyordu. Şimdi onlarla mücadele ediliyor. Bu mücadeleler, birilerini rahatsız ediyor. Milyonlarca ton, tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonları yapılıyor. Bütün bunlar çözüm sürecinin getirdiği bir şey. Çözüm süreci ile birlikte bu da ortaya çıkıyor. Dolayısıyla oralar da temizleniyor ve tekrar hayvancılık faaliyetlerine açık hale geliyor."


Kürt meselesinin barış içinde çözümlenmesi


"Esas meselemiz olan terörün bitmesi, Kürt meselesinin barış içinde çözülmesi, Türkiye'de huzur ve güven ortamının kalıcı ve daimi bir şekilde temin edilmesidir. Bu sağlanırsa diğer bütün sorunların çözümü kolaylaşacaktır" diyen Bakan Eker, hükümetin bu alanda bir çok politika geliştirdiğini ve uyguladığını anlattı.


Bakan Eker, uyguladıkları nbsp;tarım ve hayvancılıkla ilgili destekleme politikalarının tarihinin hiçbir döneminde yapılmadığını kaydetti.


nbsp;Diyarbakır'da yapımı devam eden baraj ve sulama kanallarına da değinen Bakan Eker, bunların tamamlanmasıyla 400 bin hektar alanın suya kavuşacağını bildirdi.


Bakan Eker, bir gazetecinin Diyarbakır'daki hazine arazilerine uyuşturucuekildiğine ilişkin soruya, "Meraların mülkiyeti hazinenin ve köylerin ortak mülkiyetinde ama esas mülk kamunun. Köyler kendi sınırları içindeki bu meraların kullanımında kendileri karar veriyorlardı. Şimdi oralarda yapılan üretimler artık üzerilerine gidildiği için yakalanıyor. Muhtemelen daha öncede vardı. Demek ki daha önceleri ya yeteri nbsp;kadar dikkat edilmiyordu veya bu ortamın getirdiği problemlerden ötürü mücadelede güçlüklerle karşılaşılıyordu. Şimdi artık milyonlarca kök uyuşturucu temizlendi. Toplamda bin yüz dönüm. Tabi bunların hiç birisi kayıtlı tarım alanı değil" şeklinde cevapladı.


Bakan Eker, köye geri dönüşlerle ilgili soruyu ise bu dönüşlerle ilgili devam eden bir sürecin olduğunu belirterek, "Diyarbakır'da terörden zarar görenlere ödenen tazminat miktarı 600 milyon lira. Bunların hepsi destek. Ayrıca yaşamını orada sürdürmesi için gerekli tarımsal ve hayvancılıkla ilgili faaliyetlere de zaten projeler kapsamında destek veriyoruz. Destek nbsp;var. Yeter ki insanlar orada yaşasın, otursun" nbsp;dedi.


Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç'ın da hazır bulunduğu ziyaretin ardından Bakan Eker Bismil'e hareket etti.
Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...