Özel İdare'den köylüye destek

/ Kaynak: İHA
- Güncelleme:
Özel İdare'den köylüye destek

Ekonomi Haberleri  / İHA

Aydın'da dört köyde bin 720 dönüm arazinin kül olduğu yangının ardından Afet Yasası'ndan faydalanamaması Aydın Valiliği'ni harekete geçirdi.

Vali Kerem Al'ın talimatıyla köylerde inceleme yapan komisyon, yaraların bir nebze olsun sarılabilmesi için 500 bin TL kaynak aktardı.Aydın'da 19 Haziran 2013 tarihinde Aydın Ilıcabaşı Mahallesi ile Doğanköy köyü arasındaki zeytinlik arazilerden başlayarak çevredeki dört köye yayılan yangının bilançosu ağır oldu. Yangın nedeniyle Kalfaköy, Yılmazköy, İmamköy ve Doğanköy köylerinde çoğunlu zeytinlik olmak üzere bin 720 dönümlük tarım alanı yanarak kül oldu. Kalfaköy ve Doğanköy köylerinin yangın tehlikesi nedeniyle boşaltıldığı yangının ardından tek geçim kaynakları olan zeytin bahçelerini kaybeden köylüler, zararlarının karşılanmasını talep etmişti.Yangının hemen ardından köylerde inceleme yapan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, hasar tespit çalışmalarını tamamlayarak Ankara'ya gönderdi. Üreticilerle birebir görüşülerek hazırlanan raporun ardından Gıda Tarım ve Hayvanlılık Bakanlığı'ndan köylülere kötü haber geldi. Yangında tarım arazilerindeki zararın yüzde 40'ın üzerinde olması nedeniyle Afet Yasası kapsamına girmediğini ve zararlarının karşılanmayacağını öğrenen köylüler büyük hayal kırıklığı yaşadı.

500 BİN TL ÖDENEK AYRILDI
Ankara'dan gelen üzücü haberin ardından köylülerin zararlarının bir nebze giderilmesi amacıyla Vali Kerem Al'ın talimatıyla İl Özel İdaresi'nce oluşturulan komisyon üyeleri yangının izleri taşıyan dört köye giderek inceleme yaptı. İncelemelerini tamamlayan komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Aydın İl Genel Meclisi Başkanı Hayri Güleç, köylülerin mağdur olmaması amacıyla yangının zarar verdiği Kalfaköy, Yılmazköy, İmamköy ve Doğanköy halkına ücretsiz fidan dağıtımı ile 500 bin TL destek vereceklerini belirtti.
Komisyonun çalışmalarını tamamladıktan sonra köylülerin taleplerini içeren rapor sunduğunu kaydeden Hayri Güleç, "Köylünün talebi noktasında su deposu, sulama borusu alımı için Tarımsal Hizmetlerin bünyesine 250 bin TL koyduk. Ürün desenini değiştirmek isteyen köylünün fidanlarını Özel İdare olarak temin ederek kendilerine fidanları teslim edeceğiz. Yangınla yanan ağaçların makinelerle sökülmesi, teras işleri ve çevre düzenlemelerinde kullanılması amacıyla Aydın Merkez Köyleri Hizmet Götürme Birliği'ne 250 bin TL para aktarıldı. Köylülerimiz şuandan itibaren kendilerine aktarılan 500 bin TL'yi kullanabilecek. Yangınla tahrip olan yerlerde toprak analizleri yapıldıktan sonra incir fidan desteği de vereceğiz. Köylümüzün mağdur olmaması için talepleri konusunda kendilerine destek vereceğiz" diye konuştu.


Ekonomi
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...