Başbakan Erdoğan'dan Esad'a cevap

Başbakan Erdoğan'dan Esad'a cevap

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi için Rusya hareketinden önce basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada ' Ülkemizin de aktif katılım ve destek sağladığı bir platformdur G-20 zirvesi. Dünya ekonomisinde kırılganlığın devam ettiği bir sürecin içerisindeyiz. Buradaki ana temayı bu yıl büyüme ve istihdam oluşturacak. Küresel ekonomiyi güçlü bir büyüme politikasına sağlayacak politikaların uygulanması öncelikli olarak ele alınacak. İstihdam kalkınma ve ticaret gibi alanlarda da büyüme ve refaha hizmet edecek ortak çözüm arayışı görüşülecektir. nbsp;Dünya ekonomisinde kırılganlığın devam ettiği bir sürecin içerisindeyiz. Buradaki ana temayı bu yıl büyüme ve istihdam oluşturacak. Küresel ekonomiyi güçlü bir büyüme politikasına sağlayacak politikaların uygulanması öncelikli olarak ele alınacak. İstihdam kalkınma ve ticaret gibi alanlarda da büyüme ve refaha hizmet edecek ortak çözüm arayışı görüşülecektir. nbsp;Türkiye özellikle son yıllarda etkisini gösteren mali kriz karşısında güçlü bir duruş sergileyerek örnek bir profil sergilemeye devam ediyor. G20'nin mali sistemin güçlendirilmesine yönelik çalışmalara da değerli bir destek veriyor aktif bir katkı sağlıyoruz. Küresel ekonominin yeniden yapılandırılması konusunda G20 liderlerine önemli sorumluluklar düşüyor. Zirve bütün konuların ele alınması için önemli bir vesile teşkil edecektir. İstanbul'un 2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapması ülkemiz için önemli. İstanbul'da ev sahipliği yapmayı çok arzuluyor ve önemsiyoruz. 6-10 Eylül tarihlerinde düzenlencek Uluslararası Olimpiyat Komitesi zirvesine de katılım gerçekleştiriyoruz. Ben ve arkadaşlarım bu amaçla oraya gidiyoruz. Son yıllarda sportif faaliyetler dahil bir çok uluslararası organizasyonuna ev sahipliği yaptık. Bu kez 2020 Olimpiyatlarını da en iyi şekilde gerçekleştirmeye kararlıyız. netgazete İstanbul başarılı ve emsalsiz bir olimpiyat düzenlenmesine sahiptir. Şuana kadar da çok ciddi alt yapı çalışmalarını gerçekleştirmiş durumdadır. Konaklama ve ulaşım konusunda en iyi imkanları sunmak, tüm alt yapı ve projeleri de zamanında tamamlama kabiliyetine sahiptir. Bu projelerin başında iki kıtayı birbirine bağlayan Marmaray, 3. Boğaz Köprüsü ve yeni havalimanı o tarihe kadar bitecek eşsiz yatırımlardır. Rakip konumda olan Tokyo ve Madrid şehir ve ülkeler olarak daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yapmış iki ülke konumundadır. İstanbul böyle bir organizasyona bugüne kadar ev sahipliği yapmış değildir. İstanbul burada bir farklılığa sahip olması gerekir diye düşünüyoruz. Temennimiz odur ki müjdeli bir haberle ülkemize döneriz.

SURİYE'DEKİ OLAYLAR
Artık yeni delile gerek kalmadı. Benim sürekli olarak ifade ettiğim şu. Orada, şehit edilmiş olan katledilmiş olan o yavrularımızın zaten bütün kamera çekimlerini dünya gördü. Bizler de izledik. Oralarda dikkat ederseniz bir kurşun yarası, kan, bunları değil onların sadece sararmış kimyasal bombalarla onların şehid edildiğini o kimyasal silahlarla öldürüldüğünü çok açık net görüyorsunuz. Rejim şuanda bunu kabul ediyor. Rejimin kabul etmediği bunu biz yapmadık muhalifler yaptı gibi bir kaçamak taktiğindeler. Nitekim kendi içlerinde de zaten kimyasal silah kullanıldığını ifade edenler de son zamanlarda olmaya başladı. Bunları da görüyoruz. Özellikle şuanda tabi ABD'nin bu konuda iddialı çıkışları var bizim aynı şekilde. Biz bunları birbirimizle de paylaşıyoruz. Sayın Putin'in son yaptığı açıklamalar da bu noktada. Bize getirilir açıklanırsa bizim de duruşumuz bundan sonraki süreçte değişecektir gibi bir açıklaması var. Bu da bir şeyi gösteriyor. Sayın Putin askeri müdahaleye karşıyız derken burada kimyasal silah olması halinde taraftarız gibi bir yaklaşım içerisine girmesi enteresandır. Neticesi ölüm olan saldırıda ne kullanırsanız kullanın bize göre bu suçtur. Bu bir insanlık suçudur. Uçaklarla bombalayacaksın öldüreceksin suç olmayacak keskin nişancılarla öldüreceksin suç olmayacak tankla topla yapacaksın suç olmayacak, kimyasal silahla öldürürsen bu suç olacak. Bir defa öldürmek suç mu değil mi buraya bakmak lazım. Kimyasal olan daha vahşidir diyebilirsiniz bu olabilir. Uçaklardan bombalamak suretiyle öldürmek çok daha vahşi olabilir. Yüz bini aşkın insan öldürülüyor buna ses çıkartmayacaksınız 130 kişi öldüğü zaman kimyasal olduğu için suçtur diyeceksiniz ispatlanırsa da destekleriz diyeceksiniz. Bunu anlamakta ben zorlanıyorum. nbsp;

OBAMA'NIN KONGRE KARARI ESAD'A ZAMAN KAZANDIRIYOR MU? TÜRKİYE NEREDE YER ALACAK?
Bunu şartlar belirleyecek. Sayın Obama'nın bunu kongreye götürmesi olayı belki kendi iç siyasi kararı olarak değerlendirilebilir ki, burada kendine olan güveninden de kaynaklanabilir ama görüldüğü gibi Sayın Obama bu şekilde hareket ederken Cameron kongreyi önemserken attıkları adımlardan sonra da kendi insiyatiflerini de kullanmak içerisindeler. Fransa da Hollande, bu konuya ne kadar olumlu baktığını açıklıyor. Onlar bir müdahaleye hazır olduklarını açıklıyorlar. Bizim bu G-20 zirvesi bu konuları görüşmek adına da çok önemli bir zemin olacak. Kollektif ve ikili görüşmelerde gündemimize alacağız ve gündemimizde tutacağız.

OBAMA VE PUTİN İLE GÖRÜŞECEK MİSİNİZ?
Sayın Obama'nın yarın açılışta bulunup ayrılacağına dair bir haber geldi. Buna rağmen kısa da olsa bir görüşme yapma imkanımız olacak kendisiyle. Putin orada gelen bütün ülkelerle görüşmeler yapacaktır ev sahibidir. Sayın Putin ile de görüşmemiz olacak. Bu farklı ülkede olsaydı görüşme daha uzun süreli olabilirdi kendisi ev sahibi olduğu için de belki daha kısa olabilir ama bizim konumumuz farklı. Biz özellikle Suriye konusunda 911 km sınıra sahip burada belli sıkıntıları yaşayan bir ülke olmamız hasebi ile bu görüşmeyi iyi değerlendiririz.

TÜRKİYE MISIR İLİŞKİLERİ VE MISIR'IN YAPTIĞI AÇIKLAMALAR
Bizim büyükelçimizin müzakereler için buraya çağırmış olduğumuzu unutmayın. Biz büyükelçimizi 'büyükelçilğiği kapatıyoruz' diyerek bir adım atmadık. Sadece müzakereler için orada ne olmuştur bunun için çağırdık. Müzakereleri gerçekleştirdik bunun ardından da kendisini gönderiyoruz. Ama Mısır'daki şartlar farklı gelişirse durumu yeniden farklı şekilde değerlendiririz. nbsp;

CHP'NİN MISIR ZİYARETİ
Ben CHP'nin oraya gitmesi konusunu kendisi açısından önemsiyorum. Darbeye bakış açısından tecrübelidirler. Türkiye tecrübeleri onlara yetmiyor. Kendi kazanımlarını onlara aktarma gayreti içerisinde olacaklardır. CHP'den gidecek olan kişilerin ne rejime ne de Mısır'a verebilecekleri birşey yoktur. Mısır'a biz de böyle darbeler yaptık, böyle darbelerin arkasında durduk gibi bunlar noktasında paylaşım olabilir. Ülkemizde kim kimdir, ansiklopedik bir çalışma var ya bunların da durumu böyle olacaktır. Kim kimdir bunun tanınması için isabetli bir ziyaret olacaktır diye düşünüyorum.

ESAD'IN SAVAŞ ÇIKARACAĞI AÇIKLAMALARI OLDU BİZ BUNUN İÇİNDE OLURSAK HAZIRLIKLARIMIZ NEDİR?
Şuanda Türkiye böyle bir şeye hazır olmadığı diye bir soruyu düşünürsek yanlış olur. Tabi ki ülkemiz nbsp;böyle bir şeye her an hazırdır. Tabi, Suriye kendisi buna ne kadar hazırdır bunu bilemem. Özellikle bu konudaki askeri mercilerimiz iyi biliyor. Biz de onlardan aldığımız bilgilerle az çok biliyoruz. Beşar neye dayanarak güvenerek böyle bir açıklama yapıyor onu da bilmiyoru. Şuanda Suriye'de Suriye halkı olarak çok ciddi bir yönetim krizi içerisinde insanlar orada yokluğu yaşıyor. Çok büyük sıkıntılar içerisinde yaşam mücadelesi veriliyor. Buna tahammül edemeyen insanlar da yaklaşık 5 milyon insan bunların bir kısmı ülke içinde 2 milyona yakın insan da Suriye'yi terketmiş vaziyette. 500 bin kişi bizim ülkemizde. Bu birşeyi gösteriyor. Demek ki Suriye bir bunalımın içerisinde. Siz kendi insanınızı yönetemiyorsunuz. Burada kalın çağrısına rağmen güvenemiyor. Sivil yerleşim bölglerini bile bombalayan oradaki insanlara bile saldıran bir zihniyet var. Bu şekilde köhnemiş bir zihniyet, dikta zihniyeti karşısında vatandaş kaçacaktır. Ya kendi ülkesi içerisinde değişik şehirlere yahut da ülkesini canı gibi sevdiği ülkesini terkediyor. Bütün bunların değerlendirmeleri yapılıyor. Temennim bir an önce yürütemediği barışı sağlayamadığı Suriye'ye ve Suriye halkına daha fazla zulmetmez ve Suriye'den ayrılır.
(NetGazete)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...