Anadilde Bulgar modeli incelenecek

Anadilde Bulgar modeli incelenecek

GÜNDEM Haberleri

Yeni anayasanın en tartışmalı maddelerinden olan 'anadil' maddesinde uzlaşma sağlanamadı.

Yeni anayasanın en tartışmalı maddelerinden olan 'anadil' maddesinde uzlaşma sağlanamadı. Anayasa Yazım Komisyonu'nun dünkü toplantısında BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in önerisiyle, daha önce de görüşülen "eğitim ve öğrenim hakkı ve hürriyeti" başlıklı madde yeniden ele alındı. Önder, anadil hakkının Kürtlerin en doğal hakkı olduğunu belirterek, "Bunu kabul etmeniz lazım. Çocuklar Kürtçe eğitim yapmalıdır. İstiyorlarsa Türkçe de öğrenebilirler. Bu düzenleme olmazsa devam edemeyiz. Bizim masada kalmamızın anlamı kalmaz" dedi. Komisyon üyesi üç parti ise eğitimin Türkçe olmasını ancak herkesin anadilini de öğrenmesinden yana olduklarını söyledi. AK Parti, BDP'nin restinden sonra anadil eğitimi konusuna anayasada yer verilmemesini, bunun yasayla düzenlenebileceğini belirtti. CHP'li üye Rıza Türmen de öneriye sıcak yaklaştı. Ancak, CHP'li diğer üye Süheyl Batum bunun doğru olmayacağını savunarak karşı çıktı.
Komisyonun öğleden sonraki toplantısında ise BDP'li Önder "rahat konuşalım" diyerek tutanak tutulmamasını istedi. Önder, bazı dünya anayasalarındaki anadil düzenlemeleri örneklerin masaya getirdi ve Bulgaristan anayasasındaki düzenlemenin aynen alınmasını istedi. Diğer partilerin önümüzdeki hafta pazartesi gününe kadar öneriyi partileriyle görüşüp değerlendirmeleri benimsendi. Şükran Kaban ANKARA


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...