Almanya, Türk Başbakan'a hazır

Almanya, Türk Başbakan'a hazır

GÜNDEM Haberleri

22 Eylül'deki genel seçimler sonrasında muhtemel bir koalisyonda Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir Dişişleri Bakanı olabilir.

1960'larda ekmek parası derdine gurbete giden Türkler artık yeni hedefler peşinde… Almanya'da bir Türkün 15-20 yıl içinde başbakan olması artık ütopya değil. Gazetemize konuşan Türk ve Alman siyaset, işadamı ve Türk Alman dernek yöneticilerinin bulunduğu tanınmış uzmanlara göre bunun ilk ayağı ise Almanya'da 22 Eylül'de yapılacak genel seçimlerde yaşanması muhtemel bir sürpriz… Öngörülen gelişme ise seçimlerden bir koalisyon hükümeti çıkması durumunda Türk kökenli Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in Dışişleri Bakanı olarak atanması… Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in partisi Almanya'daki 16 eyaletin en büyük ve en güçlü eyaletlerin altısında iktidarda bulunuyor. Gazetemize görüşlerini açıklayan Cem Özdemir, seçimler sonrası Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller'in iktidara gelme ihtimalinin olduğunu ifade ediyor. 2009 seçimlerinde Almanya genelinde yüzde 10,7 oranında oy aldıklarını belirten Özdemir, Sol Parti ve Hür Demokrat Parti'nin çok önlerinde yer alarak, üçüncülüğe oynadıklarını kaydediyor. Özdemir'e göre, seçimler sonrası koalisyon ihtimali de yüksek… Böyle bir koalisyon durumunda da kurulacak hükümette dışişleri bakanının Cem Özdemir olma ihtimalinin herkes farkında. Çünkü ülkede koalisyonun küçük partisi geleneksel olarak hep dışişleri bakanlığına atanıyor…Diğer yandan Almanya'da yeni doğan her 100 çocuktan 53 tanesi yabancı kökenli, yani Alman değil. Kısacası Almanya gittikçe nüfusu eksilen bir toplum. Ve 2040 yıllarında ülkede Alman asıllı toplam nüfusun gerçek sayısı 36 milyona düşmesi bekleniyor. Yabancı kökenli dediğimiz insanların yüzde 35'lik kısmıyla en ön sırada ise Türkler yer alıyor. Bunu gören partiler de 'bize genç insan lazım' deyip geleceği parlak, girişken ve vizyonu açık Türkleri partilerine davet edip çalıştırmak istiyor…
nbsp;Özel haber
Hazırlayan: Hayrettİn TURAN
hayrettin.turan@tg.com.tr


nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
Ahmet Güler, Almanya'daki siyasi gelişmeleri ve beklentileri Hayrettin Turan'a anlattı.

AHMET GÜLER: 20 YIL İÇİNDE BİR TÜRK BAŞBAKAN OLABİLİR
Avrupalı Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güler, "Yakın bir gelecekte Almanya'ya Türk kökenli bir kimsenin başbakan olması ihtimal dışı değil" diyor. Güler'e göre genel seçimlerde Yeşilller Partisi ve Sosyal Demokratlar'ın koalisyon yapma ihtimalleri yüksek. Koalisyonun üçüncü partinin eş başkanı olan Cem Özdemir'den çok umutlu olduğunu belirten Güler, "Almanya'da adettendir, koalisyonun küçük partisi, hep dışişleri bakanlığını alır. Yani dışişleri bakanlığına çok yaklaşmış durumdayız" diyor.
Şu an 40 Türk milletvekili, 2 de bakanımız olduğunu belirten Güler, "Almanlar artık siyasi potansiyelimizi gördü. Hıristiyan demokratlar bize en uzak duran parti idi ama ilk Türk bakan Aygül Özkan'ı da onlar çıkardı. Yani bu bir hayal değil, Almanya'da 15-20 sene sonra kesinlikle bizim çocuklar en üst koltuğa oturacak" diyor. Türk gençlerinin Alman gençlerine alt yapısının daha iyi olduğunun altını çizen Güler, "Bizimkiler 3-4 lisan biliyor, 3 kültüre sahip, bir de yürekli, cesaretli. Şimdi bunun karşısında Alman politikacılar duramıyor, seçmen Alman siyasetçiye değil, bizim çocuklara daha çok inanıyor, güveniyor. Ama günün birinde şununla karşı karşıya kalacaklar; 'Ya bizi ismi Mehmet olan birisi yönetse daha iyi olmaz mı?' bunu kendilerine soracaklar. Almanya'nın ilk belediye başkanı, benim yönetim kurulu üyem Alp Tekin Kırca… 8 sene belediye başkanlığı yaptı ve çokta memnun millet. Alman halkı bunu bir şekilde kabul etmiş durumda. Şu anda Almanya'nın sağlık bakanı Kore asıllı. Nazi Araştırma Komisyonu Başkanı Mısır kökenli bir arkadaş. Artık Alman halkı kritiğe ve yetkinliğe bakıyor" diye konuşuyor.

nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
FARUK ŞEN: TÜRKLERE FIRSAT VERMEZLER
TAVAK Başkanı Faruk Şen'e göre Almanya'da Türk başbakan kolay olmayacak. Almanların kendi ayakları üzerinde duran ve hakkıyla politika yapmak isteyenlere şans vermediğini belirten Şen, "2055 yılında Türk nüfusunun Almanları geçeceği söyleniyor. Bunları ciddiye almalı. Ancak Almanya 1991'den sonra Alman kökenli Orta Asya'dan, Rusya'dan kendi ülkesine getirerek dengeledi ve Almanya önümüzdeki yıllarda muhakkak ki yeni bir göç politikası uygulayacak. Ve belirli branşlarda Amerika, Kanada ve Avustralya'nın yaptığı gibi seçme yabancılar alacak, dengeyi gene sağlayacaktır diye düşünüyorum."


nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
PROF. YASEMİN KARAKASOĞLU:
Türk nüfus Alman siyasetini belirliyor
Şu anda Türklerin Alman siyasetindeki gücünün yüzde 5 olduğunu, bunun Almanya için çok yüksek bir potansiyel olduğunu vurgulayan Bremen Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Yasemin Karakasoğlu "Çünkü 2009 genel seçimlerinde Yeşiller Partisi 1 tane fazla milletvekili çıkarttığı için hükümet kurabildi. İşte bu noktada Türklerin Almanya'da verdikleri oyları terazinin kefelerini dengeleyen bir ağırlık olarak görebiliriz. Türklerin verdiği oylar çok çok önemli ve bunun Alman siyaseti de farkında. Bu yüzden Alman partiler Türklere yönelik seçim çalışmaları yaparlar" diye konuşuyor. Partilerin, göçmenlere hiç olmadığı kadar ağırlık vermeye başladığını belirten Karakasoğlu, "Onlarla diyalog kurmaya çalışıyorlar. Daha iyi eğitim fırsatları ya da çifte vatandaşlık sunuyorlar" diyor.
nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
DİETMA ZOLLER: TÜRKLER ARTIK KENDİNİ İSPATLADI
Pari Sosyal Kurumu Başkanı Dietma Zoller, Türklerin 50 yıldan beri Avrupa'da yaşadığını belirterek, "İkinci ve üçüncü kuşak göçmenlerin siyasete atılma imkânı var. Türkler, sanat, spor, siyaset ve ticarette kendilerini ispatladılar. Toplumumuzda iyi eğitimli kişiler var ve ülkemde örnek olarak gösteriliyor" diyor. Zoller'e göre, ikinci ve üçüncü kuşak göçmenlerde büyük bir yükselme hırsı var...

nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
PROF. DR İHSAN ERBAŞ: ALMANLARIN BİR HEDEFİ KALMADI
İlk Türk işçileri Almanya'ya getiren Siemens Müdürü Prof. Dr İhsan Erbaş da Türklerin yönetimi ele geçireceğini iddia ederek, "Çünkü Almanlar artık dondu. Büyük bir hedefleri de yok. Liseyi, üniversiteyi bitiren gençlik doğruca iş bulma kurumuna gidiyor. Çocuk yapmıyor. Yabancılar da artık bir kurtuluş yolu arıyor. Yabancılarda Alman yönetiminden memnun değiller" diyor.
nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
HALUK YILDIZ: TÜM MAĞDURLARIN SESİ OLACAĞIZ
Türkler tarafından 2010 yılında kurulan Yenilik ve Adalet Partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız genel seçimlere katılacak ilk göçmen partisi olmaktan büyük onur duyduklarını söylüyor. Yıldız, "Azınlıkların, mağdurların ve tabi ki tüm alanlarda adalet ve değerlere önem veren Alman halkının yanında göçmenlerin de sesiyiz' diyor.

nbsp;Almanya, Türk Başbakan'a hazır
HASAN TEKİN: TÜRKLER İKTİDARI DEĞİŞTİREBİLİR…
Türk-Alman Dostluk Derneği Başkanı Hasan Tekin ise, Türklerin iktidarı değiştirebileceğini iddia ediyor. Tekin, "Türk seçmenler çifte vatandaşlık vaat eden partileri tercih ederse Başbakan Merkel'in istemediği muhalefet partilerinden de en az birinin yer aldığı bir koalisyon hükümetine sebep olmaları mümkün" diyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...