Sinek Yaylasında patentli organik bal

/ Kaynak: AA
Sinek Yaylasında patentli organik bal

YAŞAM Haberleri  / AA

Ağrı'da terör olayları nedeniyle gidilemeyen Sinek yaylasında patentli organik bal üretilmeye başlandı

Ağrı'da terör olayları nedeniyle gidilemeyen Sinek yaylasında patentli organik bal üretilmeye başlandı. Kentin önemli yaylaları arasında yer alan ve Aras Nehri'nin güneyindeki 2 bin 500 rakımda bulunan Sinek yaylasında Türk Patent Enstitüsü'nden alınan patentle organik bal üretiliyor. Ağrı Ziraat Odası ve bir üreticinin yaylada beraber ürettiği balın
kilosu ise 40 liradan satışa sunuluyor. Ziraat Odası Başkanı Yavuz Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Bekir Demir adlı bal üreticisiyle yaptıkları ortak çalışmayla bitki çeşitliliği çok fazla olan yaylada üretime başladıklarını söyledi. Organik bal üretmek için uzun zamandır çalıştıklarını anlatan Aydemir, gerekli onayın alınmasının ardından çalışmalarını hızlandırdıklarını anlattı. Bölgedeki bitki örtüsünün üretime önemli katkısı olduğuna dikkati çeken Aydemir, şöyle konuştu: "Ağrı Ziraat Odası olarak Türk Patent Enstitüsü'nden ürettiğimiz bal için patent aldık. Üreticimiz Bekir Demir ile 2 bin 500 rakımlı Sinek yaylasında ortak organik bal üretiyoruz. Burası bitki çeşitliliği açısından son derece
zengin bir yayla. Yaklaşık iki yıldır bu konuda çalışıyorduk, organik bal üretmeyi hedefliyorduk. Bunun için Ağrılı arıcılarımızı araştırdık. Yıllardır arıcılık yapan Bekir Demir'in imkanlarının bu işe uygun olduğun tespit ettik.
Gerek yeterli arı kovanı gerekse merkezdeki satış dükkanının olmasından dolayı bu arkadaşımızla ortak patent almaya karar verdik. Patanti almamızın ardından organik balı üretmeye başladık."
- "Burada arılar 4 bin bitki çeşidinden polen alıyor"
Aydemir, katkı maddeleriyle insanları zehirleyen gıdaların önüne bir nebze de olsa geçmek istediklerini belirterek, "Hedefimiz ülkemizin her köşesine organik olarak üretilen Ağrı Dağı balını kargo aracılığıyla ulaştırabilmek.
Burada arılar yaklaşık 4 bin bitki çeşidinden aldıkları polenlerle bal üretiyorlar. Kaliteli bir bal üreticisine bu patenti aldırdık. İnşallah vatandaşlarımız da bu organik baldan gerekli şifayı bulur" diye konuştu. Bal üreticisi Bekir Demir ise 10 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, 2 bin 500 rakımda yaptığı çalışmanın meyvelerini almaya başladıklarını söyledi.
Üretilen balın tamamen organik olduğunu anlatan Demir, şöyle konuştu: "Zaten burada bitki çeşitliliği o kadar zengin ki katkı maddesine başvurmak bile yanlış olur. 10 yıldır burada arıcılık yapıyorum, bal satıyorum. Daha önce Ağrı'da ürettiğimiz organik balın patentini almak için çok uğraştım. Bir netice alamadım. En son Ağrı Ziraat Odası başkanlığıyla görüştüm. Baktım onlar da patent alacakları birini arıyordu. Başkanımızın girişimleriyle ortak Ağrı Dağı Balı adıyla patent aldık. 400 kovan ile Sinek yaylasında organik bal üretimine başladık. Balın kilosunu 40 liradan satıyoruz. Normalde organik balın kilosu 80 veya 100 liradır. Biz burada normal fiyatların altında satış yapıyoruz."
YAŞAM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...