Suriyeli mültecilerin ilk grubu Almanya'ya geldi

/ Kaynak: CHA
Suriyeli mültecilerin ilk grubu Almanya'ya geldi

DÜNYA Haberleri  / CHA

Almanya'nın Suriye'den gelmesine onay verdiği 5 bin mülteciden ilk grubu Hannover'e geldi.

Beyrut'tan Hannover'e gelen 107 Suriyeli mülteciyi Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ve Aşağı Saksonya Eyaleti İçişleri Bakanı Boris Pistorius karşıladı. Almanya için 5 bin mültecinin az olduğunu savunan sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partililer daha fazla mülteci alınmasını istedi. Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, ilk grupta risk altındaki kadınlar, ciddi tıbbi yardıma ihtiyacı bulunanlar ve diğer özel durumları olan Suriyelilerin bulunduğunu duyurdu. Lübnan'daki mülteci kamplarında aylardır bekleyen mülteciler, Alman bakanlar tarafından havalimanında karşılandı. Göttingen şehrindeki Friedland kampa gönderilen mülteciler iki hafta sonra eyaletlere dağıtılacak. Almanya'nın sadece 5 bin mülteciyi kabul etmesi ise başta muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller olmak üzere değişik parti ve örgütten tepki almaya devam ediyor. Yeşiller'in genel seçimlerdeki birinci sıra adayı Jürgen Trittin Avrupa Birliği'nin en büyük ülkesi olarak Almanya'nın mültecilerin ekserisini alması gerektiğini dile getirdi. Trittin, "Almanya ilk olarak burada yaşayan Suriyelilere akrabalarını Almanya'ya getirme izni vermel.i" dedi. Yeşiller'in liste başı adaylarından Trittin, "Avrupa Birliği'nin en büyük ülkesi olarak en fazla mülteciyi almakla yükümlüyüz. Bu şekilde 50 bin kişi gelebilirdi." açıklamasını yaptı. nbsp;Aşağı Saksonya'nın SPD'li İçişleri Bakanı Pistorius ise 2 milyondan fazla mültecinin olduğu bir zamanda 21. yüzyılın en büyük insani felaketinin yaşandığına işaret etti. İltica taleplerini belli bir sayı veya kota ile sınırlandırmanın yanlış bir sinyal olacağını ifade eden bakan, "Diğer Avrupa ülkelerinin de takip edeceği bir sorumluluğu alabiliriz ve almalıyız. Mültecileri kapalı kapı önünde tutamayız." dedi. nbsp;

SPD'nin başbakan adayı Peer Steinbrück ise planlanandan daha fazla mülteciyi kabul etmenin özellikle aile birleşimi kapsamında acil olduğunu dile getirdi. Steinbrück, mülteci alımında Hıristiyanların tercih edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alman Protestan Kiliseleri (EKD) de Almanya'nın Suriye'den daha fazla mülteci kabul etmeye açık olması gerektiği görüşünde. EKD'nin Uyum ve Göç Sorumlusu Volker Jung, "İnsanlık cüzdana kurban gitmemeli. Almanya ve Avrupa ve korkunç kriz karşısında insani yönünü gösterebilecek durumda." diye konuştu. Hükümetin insan hakları sorumlusu Markus Löning ise "Yardımlarımız ağırlıkla olay yerindedir. Biz Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'taki iki milyon kişiye yardım eden BM'yi destekliyoruz." dedi. Uyum sorumlusu Maria Böhmer ise vatandaşlara seslenerek Suriyeli mültecilere hüsnü kabul göstermelerini istedi. nbsp;Alman Belediyeler Birliği Başkanı Ulrich Maly ise federal hükümeti mülteci alımı konusunda eyalet ve belediyeleri yalnız bırakmakla suçladı. Maly, mülteci alımının finansmanının federal hükümet, eyaletler ve belediyelerce ortaklaşa sağlanması gerektiğini belirtti.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...