Şimşek 'Demokrasimizi iyileştirmek boynumuzun borcudur'

/ Kaynak: CHA
Şimşek 'Demokrasimizi iyileştirmek boynumuzun borcudur'

Ekonomi Haberleri  / CHA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir dizi ziyaret ve inceleme için memleketi Batman'a geldi.

Batman'da İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) yaptığı ziyarette konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son on yılda çok önemli adımlar atıldığını belirterek, "Demokrasimizin standartlarının sürekli iyileştirilmesi boynumuzun borcudur." dedi.Bu konuda da sürekli bir çaba içerisinde olduklarını söyleyen Bakan Şimşek, ancak bütün yapılan reformları görmemezlikten gelen, zaten sürekli bir şey yapılmamış gibi bir yaklaşımın da bakış açısı açısından da çözüm üretme kapasitesi açısından ciddi bir sorun olduğunu ifade sürdü. Yapımı devam eden yeni hal esnafının sorunlarını dinleyen Bakan Şimşek, daha sonra sivil toplum kuruluşlarına ziyaret kapsamında ilk olarak İHD Batman Şubesi'ni ziyaret etti. Şube Başkanı Osman Künteş ve yönetim tarafından karşılanan Bakan Şimşek ve beraberindekiler, bir süre sohbet etti.
İHD Şube Başkanı Osman Künteş, geçmişte faili meçhuller, köy boşaltmalar ve kayıpların yaşandığı bölgede çok acılar yaşandığını ancak çözüm süreciyle birlikte son aylarda bir rahatlamanın yaşandığını, geçmişteki acıların tekrar yaşanmamasını temenni etiklerini söyledi. Barış süreci ile bölgede bir huzur ortamı olduğunu hatırlatan İHD Şube Başkanı Osman Künteş, "Şu altı yedi aydır bir çözüm süreci yaşandı. Ben süreci izleme komisyonundayım, Batman'da da böyle bir izleme komisyonu kuruldu. Ben köy köy dolaştım. Gittiğimiz her yerde bu süreçten herkes memnun. Bazı demokratik adımların atılması biraz gecikti. Bu nedenle halkta biraz kaygı başladı. Bu kaygının biran önce bitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle KCK davasında tutuklu bulunan siyasetçilerin biran önce serbest bırakılması. Cezaevindeki sorunların iyileştirilmesi bizim en büyük talebimiz, arzumuzdur. Kayıplar sorunu var. Bu ülkede gerçekten binlerce kayıp var, bu kayıp anneleri hala çocukları sağ mıdır ölü müdür bilmiyorlar. Toplu mezarlar sorunu var. Baraj sorunu var. Bizim talebimiz, İHD olarak bütün siyasi partilerin bütün halkın temsilcilerinin temsil edilmesidir." diye konuştu.


Çözüm sürecinin başarıya ulaşması için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Bakan Şimşek, "Yaşam hakkı kutsal bir haktır, bundan ufak bir tereddüt yoktur. Bizim de temelde yaklaşımımız bu. Çözüm sürecine ilişkin her şey ortada. Biz bu süreci başlattık ve güçlü bir şekilde de bu sürecin başarıya ulaşması için bölgemize, ülkemize, hatta Orta Doğu'ya kalıcı bir barışın gelmesi için ne gerekiyorsa biz süreci başlattığımız gibi tamamlamak da istiyoruz." şeklinde konuştu.


"GEÇMİŞTE BÖLGEDE BÜYÜK BİR TRAVMA YAŞANDI"


Türkiye'nin hem temel hak ve özgürlükler anlamında hem de demokrasi standartları bakımından çok mesafe katettiğini söyleyen Bakan Şimşek, bölgede huzurla birlikte refahın, kalkınmanın da hızlı bir şekilde başlaması için gereken her şeyi yaptıklarını ifade etti. Geçmişte, bölgede büyük bir travma yaşandığını belirten Bakan Şimşek, şunları ifade etti: "Faili meçhullerden söz etti kardeşlerimiz. Geçmişte bu bölgede büyük bir travma yaşandı bu bölgede doğrudur. Devletin bu bölgede bir takım hatalar, yanlışlar yaptığı açıktır. Ama çok şükür, son dönemde Türkiye bu konuda da çok ciddi bir mesafe kat etmiştir. Yani bu dönemde ben bilemiyorum tabi ki bu konunun uzmanı değilim ama faili meçhuller, en azından geçmişle hiç bir şekilde karşılaştırılamayacak bir faili meçhul söz konusu değildir. Yani biz insan hakları konusunda olsun, çözüm süreci konusunda olsun diğer birçok konuda faili meçhuller vs. bölgenin huzuru, güveni açısından bizim yaklaşımımız insanidir. Hukukidir, vicdanidir, adalet üzerinedir. Mükemmel bir sistem var mı hiç bir zaman iddia edemezsin. Fakat bu sistemi sürekli bir şekilde demokrasimizin standartlarının sürekli iyileştirilmesi boynumuzun borcudur. Bu konuda da sürekli bir çaba içerisindeyiz. Gerek yeni anayasadan tutun diğer konulara kadar. Şimdi sürecine ilişkin olarak çözüm süreci ile ilişkilendirilmeden biz bugüne kadar bir çok adım attık. Bütün yapılan reformları görmemezlikten gelen zaten sürekli bir şey yapılmamış gibi bir yaklaşım tabi ki ciddi bir sorundur. Bakış açısı açısından da çözüm üretme kapasitesi açısından da onun için hakikaten bizim bir bütünlük içerisinde bakmamız gerekir." nbsp;


"ÜNİVERSİTE OKUMAK İÇİN BATMAN'DAN AYRILDIĞIMDA KÜRTÇE KONUSUNDA ATILAN ADIMLARI HAYAL BİLE EDEMİYORDUK"


On yılda çok mesafe kat ettiklerini belirten Bakan Şimşek, "Ben buradan ayrıldığım zaman, üniversite için sonrasında dahi buralarda bırakın üniversitelerimizde Kürt dili ve edebiyatı, bırakın resmi okullarımızda seçmeli Kürtçe dersi, bırakın Kürtçe öğretmenlerinin yetiştirilmesinin yönünde büyük bir çabayı, bunları biz, samimi olarak söylüyorum, o dönemde hayal bile edemiyorduk. Yani Türkiye çok ciddi mesafe kat ediyor. Keşke geçtiğimiz on yıllarda da bir miktar mesafe ama on yıl içerisinde çok mesafe kat ettik, önümüzdeki on yıl içerisinde de kalan bir çok sorunu inşallah hep birlikte çözeceğiz. Hep birlikte çözmemiz lazım. Başka türlü olmaz." diye konuştu. nbsp;


"BATI BİZDEKİ GİBİ BİR TAKIM SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA OLSAYDI SİTEMLERİ ÇOK DAHA SINIRLAYICI DAHA GADDAR OLURDU"


Dünyada demokrasi deneyimi çok öncelere dayanan ülkelerde bile sorunlar olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, şunları dile getirdi: "Memlekette sorun yok mu var. Dünyada demokrasi anlamında, deneyimi bizden çok çok, belki bir asır öncesine dayanan belki asırlar öncesine dayanan ülkeler var. Ben İngiltere'de on yıl yaşadım, İngiltere'de de bir çok sorun var. Yani burada belki polisin 24 saat dahi gözetim altında tutma yetkisi yokken örnek olarak anlatıyorum; İngiltere de çok rahat bir şekilde 30 gün alıp rahat bir şekilde tutma yetkisi var. Şimdi hani ben iyidir anlamında söylemiyorum. Eğer batı bizdeki gibi bir takım sorunlarla karşı karşıya olsaydı inanın, sitemleri çok daha, insan hakları açısından konuşuyorum, çok çok daha sistemleri sınırlayıcı olurdu, daha gaddar olurdu."


"SİLAHLARLA ÇATIŞMAYLA MÜDAHALEYLE SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ"


Suriye konusuna da değinen Bakan Şimşek, "Suriye konusunda tabi ki silahlarlarla çatışmayla müdahaleyle sorunlar çözülmez. Ama şu anda devletin tüm imkanları uçağını, topunu, balistik füzelerini dahi kullanarak, yüz binin üzerinde vatandaşını katletmiş bir rejimden bahsediyorsunuz. Düşünebiliyor musunuz böyle normal bir muhalefet, işte gösteri falan boyutunun çok çok ötesine geçmiş. Biz ülke olarak hakikaten Suriye'nin bu sorunları hiç bir şekilde bu noktaya getirmeden, yine daha çok demokrasi içerisinde daha çok temel hak ve özgürlükler içerisinde sandığa giderek, herkesin katılımını sağlayarak çözmesini, bırakın tercih etmeyi defalarca telkin ettik." dedi.
Ekonomi
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...