Body hocası Aziz Ukşal, 'Doping organize iş'

Body hocası Aziz Ukşal, 'Doping organize iş'

SPOR Haberleri

Vücut Geliştirme Antrenörü Aziz Ukşal, Şahin İrencin'i öldüren 'dinamit'in sporcular tarafından çok yaygın kullanıldığını söyledi.

Taekvando Milli Takımı eski teknik direktörü ve Body Hocası Aziz Ukşal, vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin'i ölüme götüren skandalın perde arkasındaki karanlık ilişkileri "Doping işi organize iş. Zamanında ilgilileri bilgilendirdim. İhbarımı ciddiye almış olsalar şimdi Şahin yaşıyor olacaktı. Korkum, daha başka ölümlerin de gelmesi" diye tüyler ürperten bir iddiada bulundu. Teakvando Milli Takımı'nın teknik direktörü olarak 1988'de takım halinde Avrupa Şampiyonluğu, 2007'de Barcelona'da Dünya 4.lüğü yaşayan ve Dünya Şampiyonu Tennur Yerlisu'nun da hocası olan Ukşal, "Bir spor adamı olarak ömrüm sporu ve sporcuyu kirli ilişkilerin dışında tutmanın mücadelesi içinde geçti. Hiçbir sporcuma asprin dahi kullandırtmadım. Bu kadar hassas davranan biri olarak 'doping yok' diye katıldığım Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonası'nda öyle şeyler yaşadım ki, aklım dimağım durdu." diye konuştu.Aziz Hoca, "donup kaldım" dediği şampiyonayı şöyle anlattı:
"İnsan sağlığı ile oynuyorlar. Sıralı ölümler olursa hiç şaşmam, olabilir. Çünkü gözlerini para hırsı bürümüş insanlar, sporcunun sağlığını hiçe sayıyorlar. İnsan sağlığı için zararlı ilaçları "dinamit" adı altında salonlarda ulu orta satıyorlar. Öyle ki, sporcu kendisine satılan ilacın ne olduğunu dahi bilmiyor. Kutuların üzerinde ne tek satır yazı var ne de içinde bir prospektüs. Sadece kas güçlendirici "dinamit" deniyor. İnsanımıza, şampiyonluk vaadi ile o hapı yutturuyorlar. Bu riski anlatabilmek için 19 gündür çalmadığım kapı kalmadı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı mı dersiniz, Spor Genel Müdürlüğü mü yoksa Doping Kontrol Merkezi mi veya TMOK mu? İnanın, çare üreteceğine inandığım her kapıyı çaldım, "Tamam ilgileniyoruz. Gereği en kısa zamanda yapılacak" denildi ama... nbsp;Eğer, ilk başvurum dikkate alınmış olsaydı, Şahin İrencin ölmezdi. "Dilekçeni yaz, gönder" dediler. Yazdım gönderdim, takibini de yaptım ama gördüm ki, dilekçeyi suyun üstüne yazıp göndermişim!" dedi.
Ukşal, "Ben eski sporcuyum, spor eğitimcisiyim. Spora, sporcuya ve emeğine saygının ne olduğunu bilen biriyim." cevabını verdi.
Ukşal, Kocaeli'ndeki şampiyona sırasında yaşadıklarını ise, "Merkez Hakem Komitesi'ne gidip, 'Hepimize doping testi uygulayın, hiç değilse dereceye girenlere' diye baş vurdum. İşte o an karşımda büyük bir tepki oluştu. İşin başındaki profesör, 'Biz istediğimize doping testi uygularız' gibi sözlerle başından atmaya çalıştı. Bazı hakemler de, 'Sen böyle davranırsan, bir daha hiçbir yarışa katılamazsın' gibi tehditler savurdu. Oysa benim derdim, yarış kazanmak değil insan sağlığıydı."
Ukşal'ı asıl hayal kırıklığına uğratan süreç ise ihbarlardan sonra başlıyor. O süreci Aziz Hoca şöyle özetliyor; "Yanıbaşımızda nasıl doping yaptıklarını hangi ilaçları kullandıklarını anlatan insanlar var ve bunlar biraz sonra sizinle yarışa katılıyorlar. Şartnameye güvenerek, müsabaka bitimi doping testi istiyorsunuz. O an; acı gerçekle karşı karşıya kalıyorsunuz."
Peki, gereği yapıldı mı?
Aziz Hoca bu soruya, "Maalesef!" diyor.


TARHANACI DOPİNGİ İKİ KELİME İLE ÖZETLEDİ:
Ya herro ya merro

"Şampiyonluk hırsı uğruna bazıları yasal olmayan ilaçlara yöneliyorlar. O da ölümlere yol açabiliyor" nbsp;

Vücut Geliştirme Sporcularından Kenan Tarhanacı ise vücut geliştirmede yaşananları, "Spor salonunda çılaşarak bir vücutçu vücudunu büyütemez. Takviye bir programa girmek gerekir. Burda çok büyük paralar dönüyor. Malesef, 50 gram lapa, 30 tane yumurta, 2 tane tavuk göğsü, sıfır yağ, sıfır şeker ile yedi ay diyet yapmakla o jilet gibi vücutlar olmuyor! Şampiyonluk hırsı uğruna bazıları 'ya herro ya merro' deyip yasal olmayan ilaçlara yöneliyorlar. O da ölümlere yol açabiliyor" dedi. 66 yaşında Ziraat Mühendisi ve DSİ'den emekli masterlar kategorisinde yarışan bir sporcu olduğunu ifade eden Tarhanacı, "O yüksek ego peşinde koşan sporcular, fırsatçıların ağına düşüyor. Söz konusu piyasada milyarlar dönüyor. Bu işi yapanlar saraylarda yaşıyor." diye konuştu.
Bu ilaçların Avrupa'da genelde internet üzerinde hücre yenilemesi, cildi güzelleştirici adıya "GROES hormonu" veya "testeron hormono" adı altında internetten serbestçe satılabildiğine dikkat çeken Tarhanacı, "Kocaeli'ndeki şampiyonada da 6 kişi sıralandık, kimin hangi ürünü aldığını bilmemiz mümkün değil. Acaba böyle şeyler kullandı mı, kullanmadı mı? diye hakemlere itiraz dilekçesi verdik. Doping testi istedik. Ama refüze edildik." dedi.

BAKAN KILIÇ'TAN SORUŞTURMA
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vücut Geliştirme Şampiyonu Şahin İrencin'in kullandığı ileri sürülen doping ilaçları yüzünden hayatını kaybetmesi üzerine soruşturma başlattı. Şahin İrencin'in ölümü başta olmak üzere bütün iddialar soruşturulacak.
HASAN SARIÇiÇEK
ÖZEL HABER

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...