ABD Merkel'i dinledi mi

/ Kaynak: AA
ABD Merkel'i dinledi mi

DÜNYA Haberleri  / AA

Merkel'in eski cep telefonu numarasının ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'in belgelerinde yer aldığı bildirildi.

Die Welt gazetesinin haberine göre, güvenlik birimlerinin, NSA'nın Merkel'i uzun süredir dinlediği şüphesi taşıdığı belirtilerek, Snwoden'in açıkladığı NSA belgelerinde Merkel'in eski cep telefonunu numarasının yer aldığı ifade edildi. Söz konusu numaranın, belgelerde yer almasının skandala yol açtığı vurgulanırken ancak Merkel'in dinlendiğine yönelik somut delilin bulunmadığı, güvenlik birimlerinin ''yoğun şüpheden'' söz ettiği kaydedildi. Amerikalıların Merkel'in son kullandığı hattı değil, 2013 yılının Temmuz ayına kadar kullandığı telefon hattını dinlediği ifade edildi. ''Frankfurter Allgemeine Zeitung'' gazetesi ise Merkel'in muhtemelen dinlemeye takılan cep telefonunun parti işlerinde kullandığı telefon olduğunu savundu. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de iddialarla ilgili Bild gazetesine yaptığı açıklamada, olaydan dolayı ABD ile ilişkilerin zarar görebileceği yönünde uyarıda bulunurken, İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de Merkel'in cep telefonunun dinlenmesini kınadı ve ABD'nin özür dilemesini istedi. Friedrich, dost ülkeler arasında dinlemenin kabul edilemez olduğunu da belirtti. Öte yandan Alman hükümetinin dinleme skandalı ile ilgili olarak ABD'ye bir heyet göndereceği bildirildi. Alman istihbarat servislerinin kontrol etmekle sorumlu olan Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) üyesi Hartfrid Wolff, Başbakanlık Dairesi Başkanı Roland Pofalla'nın, hükümet tarafından görevlendirilen delegasyonun gelecek hafta ABD'ye gideceğini belirttiğini söyledi. Alman istihbarat servislerinden de sorumlu olan Pofalla, PKGr üyelerine Merkel'in muhtemel ABD istihbaratı tarafından dinlenmesiyle ilgili bilgi verdi. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın birkaç ay önce basına sızdırdığı belgeler üzerine NSA'nın yıllarca dünya genelinde büyük çapta bilgi trafiğini takip ettiği ortaya çıkmıştı. Snowden'in ifşa ettiği belgelerde NSA'nın Alman vatandaşlarını ve siyasetçilerinin dinlendiği iddia edilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...