Sigaraya da 100 metre sınırı geldi

Sigaraya da 100 metre sınırı geldi

GÜNDEM Haberleri

Sigara satışıyla şans oyunu bayileri; okul ve camiye 100 metreden yakın olamayacak. 18 yaşını bitirenler kimlikle sigara alabilecek

Kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla başlayan "Sigarasız Türkiye" projesi ile şans oyunları bayiliği verilmesi şartlarında yeni önlemler ve uygulamalar geliyor. Tiryakileri üzecek olan Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı (2013-2017) Taslağı'na Türkiye ulaştı. Taslakta pasif sigara içiciliğinin engellenmesinden, tiryakilerin sigarayı bırakmasına, yeni yasaklardan sigaraya başlamanın önlenmesine kadar hayatımızı değiştirecek birçok faaliyete yer verildi. İşte o taslakta yer alan tüm yeni tedbirler, uygulamalar ve yasakların ayrıntıları şöyle;-Kamuya açık çocuk parkı gibi temelde çocukların faydalandığı tüm açık alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
-Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
-Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.
-Tıpkı alkollü içeceklerde olduğu gibi eğitim kurumlarına da 100 metre mesafesine kadar sigara satışı yasaklanacak.
-Taslağa göre televizyon dizilerinde ve filmlerinde uygulanan sigara sansürü tüm bilim, kültür, sanat faaliyetleri ve eserlerini de içine alacak şekilde güçlendirilecek.
-Tek tip düz paket uygulaması konusunda gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak.
-Yoğun olarak internette devam eden elektronik sigara ve tütün ürünlerinin reklam ve satışları ile ilgili taramalar yapılarak ihlaller engellenecek.
-Sigaraların birim paketleri ve karton grupmanları üzerinde marka adının veya ticari markanın bir parçası olarak kullanılanlar da dâhil olmak üzere (zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi) bırakımlar için rakam gösterilmesi uygulaması kaldırılacak.
-Sigara paketleri üzerindeki sağlık uyarı ve mesajlarını kapatmak amacıyla kullanılan yapışkan etiketlerin, çıkartmaların, nbsp;muhafazaların, kaplamaların ve benzeri kılıfların, üretim ve piyasaya arzı yasaklanacak.
-Her hastanede en az bir sigara bırakma tedavi birimi kurulacak. nbsp; nbsp; nbsp; -Eğitim müfredatında yer alan sağlık bilgisi derslerinde nbsp;mümkün olduğunca tütün kullanımının zararları anlatılacak.
Gökhan KAYA nbsp;ANKARA
TÜRKİYE GAZETESİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...