Bakan Ergin, '165 cezaevini kapatacağız'

Bakan Ergin, '165 cezaevini kapatacağız'

GÜNDEM Haberleri

Adalet Bakanı Sadullah Ergin 165 cezaevini kapatacaklarını açıkladı.

Kayseri Adliye sarayının açışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül gerçekleştirdi. Açılışa Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Orhan Düzgün, milletvekilleri, Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu katıldı.

165 CEZAEVİNİ DAHA KAPATACAĞIZ

Açılışta konuşan Adalet Bakanı Ergin cezaevlerinin durumuna ilişkin şu önemli açıklamaları yaptı:

238 cezaevini kapattık. 2017 yılına kadar 165 cezaevini daha kapatacağız. Cezaevlerimizin tümü ulusal ve uluslararası denetime açıldı. Yargılama sonuçlarını makul seviyeye çekmek için Yargıtay ve Danıştay'daki daire sayısını artırdık. Tetkik hakimleri sayısı arttı. Arabuluculuk sistemini getirdik. Bu anlamda arabulucuların göreve başlaması için yazılı sınav yaplıdı. Mülakatlar da yapılacak. 20 gün sonra arabulucular tabela asıp göreve başlayacaklar. AİHM'de yıl ve ceza sayısında en önde Türkiye vardı. AİHM'deki olumsuz tabloyu silmek için bir dizi kararlar aldık. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirdik. Türkiye aleyhine açılan davaları takip etmek,uygulamadaki hataları gidermek için daire başkanlığı kurduk. Bir tedbir geliştirerek, uzun yargılamalardan kaynaklanan AİHM 'deki sorunları çözmek için Tazminat komisyonu kurduk. 9 ayda AİHM 16 bin 900 dosyasının dörte biri ülkemize döndü. Vatandaşlarımızla uzlaşarak çözdük. Yüzde 25 oranında AİHM'deki dosyalar azaldı. AİHM kararlarını Türkçeye çevirip hakimlerin bilgisine sunduk. Türkiye İnsan Hakları Mahkemesinde en çok şikayet edilen 2'nci ülke iken 4'üncü sıraya geriledi.'

ADALET SAYGI, EMEK, FEDAKARLIK VE DİKKAT İSTER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Adliye sarayının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Yargı erkimizin en temel erki olan mahkemelerin fiziki şartlara kavuşması elbette önemlidir. Mülkün temeli olarak gördüğümüz adalet kendiliğinden ortaya çıkmaz. Adalet, saygı, fedakarlık, emek ve özellikle de dikkat ister. Adalet insanlığın ezelden beri, yiyecek gibi barınma gibi ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Adaletin olmadığı yerde fertler kendilerini güvende hissetmez. Siyasette, hukuk da nihai sonuç adalettir aslında. Adalet rasyonel olduğu kadar ihtiyaç ve devletler için de mesuliyettir. Adaletin tüm fonksiyonlarıyla tecelli etmesi çok önemlidir. Bireylerin hak ve özgürlerinin teminat altında olmadığı bir yerde, adaletten söz edilemez. Kanun, hukukun en baskıcı rejimlerinde vardır.

ADALET SAYGI, EMEK, FEDAKARLIK VE DİKKAT İSTER

Öyle kanun devletleri vardır ki, bunlar hiç bir zaman vatandaşları tarafından özgürce kullanılamaz. Önemli olan adaletin gerçekten tecellisidir. Cumhuriyetimizin 90 yılına yaklaşırken adaletin güçlendirilmesi açısından çok önemli ve köklü reformlar yapılmalıdır. Reformlar arasında adli ve hukukdaki reformlar da vardır. Son yıllarda AB müzakere sürecinde yargı alanının çok fazla dışarı açıldığını görmekten memnunluk duyarım."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Kayseri'deki Melikşah Üniversitesi kampusunu gezdikten sonra üniversitenin yeni öğrenim yılı akadamik açılışını yaparak, öğrencilere konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...