Jetlerin kamuflajında Türkiye ABD'yi geçti

Jetlerin kamuflajında Türkiye ABD'yi geçti

Ekonomi Haberleri

Dünyanın en kaliteli kamuflaj ve radar sinyali emici boyası artık Türkiye'de üretiliyor. Daha önce ABD, bu konuda en iyi olduğunu iddia ediyordu

Uçak, helikopter, tank, radar ve benzeri savaş ekipmanları için çok önemli olan boya konusunda Türkiye dev adımlar atıyor. Türkiye, daha önce en kaliteli kamuflaj boyasını ürettiğini iddia eden ABD'yi geçti. Yapılan testlerde, Hacettepe Üniversitesi'nin kurduğu teknoparkta faaliyet gösteren şirketin ürettiği boya, ABD boyasından çok daha iyi sonuç verdi. Hacettepe İleri Boya Teknolojileri ve Kimya Sanayi A.Ş. (HİBTEK) Teknik Danışmanı ve aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi de olan Hayrettin Aydın, "Boyasız uçağı savaşa gönderemezsiniz. Çünkü uçağın gövdesi alüminyum alaşımdır ve düşman radarları için çok belirgin hedeftir. Projemiz, 'Savaş Uçakları Boyasının Yurtiçinde Yapılabilirlik Projesi'ydi. 1989'da başladık. Uçaklar -60 dereceden +70 dereceye geçişte 130 derecelik ani ısı değişimi yaşıyor ve boya perişan oluyordu. Gelişimi tamamladık ve 20 yıldır bütün askeri uçak ve helikopterler bizim boyalarla boyanıyor" dedi. Hayrettin Aydın, bugün itibarıyla dünyanın en iyi radar emici materyal boyasının Türkiye'de üretildiğini belirterek, "RAM (Radar Absorbing Material), hiç geriye yansıma yaptırmayan, dolayısıyla uçakların radara yakalanmasını önleyen bir boya. ABD ve bizden daha iyi üreten yok. Bizim boyamızın ABD'nin ürettiği boyadan çok daha iyi olduğunu raporlarla ortaya koyduk" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...