BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kansızlığın ilacı ISPANAK

Kansızlığın ilacı ISPANAK

Yapraklarında iyot, demir, klorofil ve kalsiyum bulunan ıspanak, A, C ve K vitaminleri bakımından da zengin bir sebzedir. Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona ve yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına karşı da yararlı olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır.



Ispanak, üzerinde en çok konuşulan sebzelerden biridir. Vitamin ve mineral deposu olduğu için kansızlığın ilacı olarak kabul edilen bu sebze çizgi filmlere bile konu olmuştur. Diyetlerin baş tacı, kış mönülerinin değişmez aktörüdür. Asya kökenli bir bitki olan ıspanağın Avrupalılar tarafından birkaç yüzyıl önce tanınıp bilinmeye başladığı sanılmaktadır. Ancak bütün dünyada ıspanağa bu günkü şöhretini kazandıran biraz önce belirttiğimiz gibi çizgi film kahramanı Temel Reis olmuştur. Bu olay ıspanağın hak ettiğinden daha fazla bir misyon yüklenmesine sebep olmuştur. Yapraklarında iyot, demir, klorofil ve kalsiyum bulunan ıspanak, A, C ve K vitaminleri bakımından da zengin bir sebzedir. Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona ve yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına karşı yararlı olduğu araştırmalarla ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca çok düşük kalorili bir besin olduğu için, diyet yapanların gözdesidir. Ispanak, genelde sanıldığının aksine, önemli bir demir kaynağı değildir. Ispanaktaki demir küçük bir miktarda ve vücut tarafından emilmesi zor bir demirdir. Aslında doğal demir kaynağı olan besinler, beyaz ve kırmızı etlerdir. Bunun yanında yüksek oranda tuz içerdiği için, karaciğer hastalarının, şeker hastalarının, böbrek ve sindirim sistemi hastalarının fazla yememesi önerilir. Ispanak pişirirken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır. Öncelikle ıspanakların çok iyi yıkanması gerekir. Ayrıca pişirirken az suyla pişirilmelidir. Çünkü yapraklar pişerken sularını bırakacaktır. Son olarak ıspanağı fazla pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın. Gribe karşı soğan ve maydanoz Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, yoğunlukla kış aylarında kendisini gösteren gribin en etkili ilacının maydanoz ve soğan olduğunu söylüyor. Baysal "Bir baş soğan ile bir demet maydanozda portakaldan daha fazla C vitamini bulunuyor. Bundan dolayı bu iki sebze, gribal rahatsızlıkların tedavisinde çok etkili oluyor" diyor. Her derde deva bir sebze Kış sofralarının vazgeçilmez çeşnisi olan ıspanağın diğer faydaları da şunlardır: Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, vücudun dayanıklılığını artırır. Kansızlığı ve gelişme bozukluklarını giderir. Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Kan miktarını artırır. Ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarının tedavisinde faydalıdır. Vücudu soğuk algınlığına karşı korur. Hamilelerde çok faydalıdır. Doğacak bebeğin güçlü olmasını sağlar. Yara, yanık ve dolamada da faydalıdır. Dişlerin çürümesini önler, şişmanlık ve şeker hastalığında da faydalıdır. C vitamini deposu: Son yıllarda manav ve marketlerde satılmaya hatta Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanan kivinin C vitamini deposu harika bir meyve olduğunu biliyor muydunuz? Ana yurdu Çin olan kivinin bir tanesinin sahip olduğu C vitamini bir insanın alması gereken günlük C vitamini ihtiyacından bile fazladır. Yani günde bir kivi yiyen insanın başka C vitamini almasına gerek kalmamaktadır. Amerika'da bu harika meyve üzerinde yapılan araştırmalar, kivinin birçok derdin devası olduğunu ortaya çıkardı. İşte bunlardan bazıları: * Kolesterol seviyesini düşürür. * Kan basıncını ayarlar, tansiyonu düşürür. * Kadınlarda göğüs kanserini önler. * Akciğer ve göğüs hastalıklarının tedavisinde çok faydalıdır. * Vücudun direncini artırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. * Kanı temizler. * Grip ve soğuk algınlığının çabuk atlatılmasını sağlar. * Karaciğeri çalıştırır, safra ifrazatını çoğaltır. Cildi soğuktan korumak için Cildimiz, özellikle kış aylarında soğuk, yağmur ve rüzgar gibi dış etkenlerden fazlasıyla etkelindiği için esnekliğini ve canlılığını kaybeder. Cilt soğuğa karşı iyi korunmazsa elde ve yüzde çatlaklar bile oluşabilir. Buna meydan vermemek için cildi yumuşak tutacak kremler kullanılmalıdır. Ayrıca cildi eski canlılığına ve esnekliğine kavuşturmak için kolayca hazırlayıp kullanabileceğiniz maskelerden yararlanabilirsiniz. İşte bunlardan biri: Taze sıkıp süzdüğünüz bir çay bardağı çilek suyunun içine bir tane çiğ yumurtanın akını döküp iyice karıştırın. Daha sonra içine bir tatlı kaşığı gülsuyu ilave edin. Elde edilen karışımı, pamukla güzelce cildinize sürün. Bir saat bu şekilde bekleyin. Sonra, bir çorba kaşığı karbonat koyup erittiğiniz 4 bardak ılık suyla cildinizi temizleyin. Bu uygulamadan sonra cildiniz eski esnekliğini, yumuşaklığını ve canlılığını yeniden kazanacaktır. Hastalıklar ve çareleri Böbrek kumları ile gelen sancılar Böbrek kumlarını dökmek ve onların sebep olduğu sancıları gidermek için, perhiz yapmak ve bol bol su içmek çok faydalıdır. Ayrıca, aşağıdaki reçeteler de uygulanır. * 6 bardak suya; 1 tane pırasa doğranır. Haşlandıktan sonra süzülür. Günde 1 su bardağı içilir. * 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı dövülmüş böğürtlen kökü konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Soğuduktan sonra, günde 3 kere birer çay bardağı içilir. * 4 bardak suya; 1 tutam ufalanmış söğüt yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. * 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı ufalanmış patlıcan yaprağı konur 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir. * 4 bardak suya; 1 çorba kaşığı kekik konur. Su, yarıya ininceye kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Sabah akşam, aç karna birer kahve fincanı içilir. Deride meydana gelen çürükler Cilt yırtılmadan, altındaki bir kılcal damarda görülen kanamaya halk arasında "Çürük", Tıp dilinde ise, "Ekimoz" denir. Bu gibi durumlarda yapılacak ilk iş; çürüğün üzerine soğuk su ile kompres yapmaktır. Ayrıca aşağıdaki reçeteler de uygulanır. Bir parça buğday ekmeği, ağızda çiğnenip, çürüğün üzerine konur. Kuruyunca, yenisi ile değiştirilir. 1 su bardağı soğuk suya; 2 çorba kaşığı nişasta konur. Hamur haline gelinceye kadar yoğurulduktan sonra çürüğün üzerine konur. Küçük bir alabalık, uzunlamasına kesilip, çürüğün üzerine sarılır.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 109330
    % -0.31
  • 3.867
    % -0.62
  • 4.5554
    % -0.6
  • 5.158
    % -1.19
  • 156.209
    % -0.25
 
 
 
 
 
KAPAT