Suriyelilere 2 milyar dolar

Suriyelilere 2 milyar dolar

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Erdoğan, 'Suriye'den göç eden 600 bin insana hizmet veriyoruz. Bize gelen destek 135 milyon dolar. Yaptığımız harcama 2 milyar doları aşmış' dedi.

Başbakan Erdoğan, dünyanın Suriye'de yaşanan trajediye duyarlılığını göstermesi gerektiğini belirterek, "Şu anda Suriye'den göç eden 600 bin insana hizmet veriyoruz. Bize gelen destek 135 milyon dolar. Yaptığımız harcama 2 milyar doları aşmış" dedi. Cumhuriyet'in 90'ıncı yılında, İzmir İktisat Kongresi'nin 5'incisinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın Suriye'de yaşanan trajediye duyarlı olmasını istedi. Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve 3 bin 500'e yakın yerli ve yabancı davetlinin katıldığı kongrenin açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda dünyanın en ufak destek vermediğini belirterek, "Dünya buna karşı duyarlılığını ortaya koysun. Ama bakın dünya burada bize en ufak destek vermiyor. Bize gelen destek şu ana kadar 135 milyon dolar. Yaptığımız harcama 2 milyar doları aşmış vaziyette. Bunun tabii sosyolojik, psikolojik tahribatları, bizdeki tahribatları ayrı. Biz hepsine katlanıyoruz ve katlanacağız. Niçin? Bunlar bizim komşumuz, kardeşlerimiz, ortak tarihi paylaşıyoruz, ortak değerlerimiz var. Ama istiyoruz ki dünya buna karşı duyarlılığını ortaya koysun. Dünya Bankası'na da burada çok önemli görevler düştüğüne inanıyorum" diye konuştu. Türkiye'de yabancıya toprak satışının Cumhuriyetin ilk yıllarında başladığını, Cumhuriyetin sermayeyi renklere ayırmadığını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Özellikle 1940'lı yıllar Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesinden uzaklaşan bir anlayışta olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında uluslararası sermayeye kapı aralandı. Yabancıların mülk edinmesinin önü Gazi Mustafa Kemal döneminde açıldı ve yabancılara toprak satıldı" dedi. Bugün Cumhuriyetin temel felsefesi gibi lanse edilen uygulamaların Cumhuriyet değil, sonraki dönem uygulamaları olduğunu dile getiren Erdoğan, "Anadolu sermayesini horlamak, itip kakmak asla ve asla Cumhuriyetin iktisat politikası değildir. Sermayenin küreselleştiği bir ortamda adalet, vicdan küreselleşemiyorsa, dünyanın geleceğinin bugünden iyi olacağını söylemek mümkün değildir" görüşünü dile getirdi. Başbakan, ilk Meclis yapısına da dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi; "Bizim ilk Meclisimiz çok anlamlı bir Meclistir. Çok farklı bir Meclistir. Tablo görmek isteyenler her yönüyle ilk Meclise bakmalı."
CENK ESEN - HABER / İZMİR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...