Taliban lideri Mesud'un öldürüldüğü iddiası doğrulandı

Taliban lideri Mesud'un öldürüldüğü iddiası doğrulandı

DÜNYA Haberleri

Pakistan'daki Taliban Lideri Hakimullah Mesud'un öldürüldüğü iddiası, BBC'ye konuşan üst düzey bir Taliban yetkilisi tarafından doğrulandı.

Pakistan güvenlik kaynakları, ABD'nin yıllardır peşinde olduğu ve başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Hakimullah Mesud'u, Kuzey Veziristan'da aracını hedef alan insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürdüğünü açıkladı. Reuters'a konuşan bir istihbarat kaynağı, ABD İHA'larının önceki gece Pakistan Talibanı'na (Tahrik'i Taliban) ait bir bina yakınlarında, Mesud'un içinde olduğu araca iki füze fırlattığını belirtti. Saldırıda Mesud'un koruması ve şoförü dahil 4 kişinin öldüğü öne sürüldü. BBC'ye konuşan üst düzey bir Taliban yetkilisi de Mesud'un öldüğünü doğruladı. Mesud'un örgütün 25 lideriyle hükümetin uzlaşma teklifini değerlendirdiği toplantının ardından öldürüldüğü belirtildi. Pakistan basınına göre hükümet, Mesud'la görüşmek üzere bölgeye bir heyet göndermeye hazırlanıyordu.
Reuters'a konuşan Pakistan istihbaratından bir kaynak, "Mesud'un cenazesi Cumartesi günü saat 15.00'de Miranşah kentinde yapılacak" dedi. Associated Press'e konuşan yetkililer, bölgeye giden ABD ajanlarının da Mesud'un öldüğünü doğruladığını belirtti. El Cezire, "Bu bölgede dengeleri değiştirecek bir olay" ifadesini kullandı. Son dönemde birçok darbe alan Tahrik'i Taliban'ın iki numaralı ismi Vali ur Rehman mayıs ayında İHA saldırısında ölmüş, geçen ay da örgütün birçok üst düzey ismi Afganistan'da yakalanmıştı. Ancak Mesud'un ölümüyle ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Mesud'un hayatını kaybettiğine dair iddialar daha önce de ortaya atılmış, ancak doğrulanmamıştı. ABD, önceki gün de Taliban ve El Kaide'nin güçlü olduğu Afganistan sınırına yakın Kuzey Veziristan'ın merkezi Miranşah'da İHA saldırısıyla 3 militanı öldürdüğünü duyurmuştu. Pakistan Savunma Bakanlığı, ülkede büyük tepki gören ABD'nin İHA saldırılarında, 2008'den beri 67'si sivil 2227 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Taliban'la masaya oturmaya çalışan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de, geçen hafta ziyaret ettiği Washington'da ABD'den bu saldırılara son vermesini istemişti.
Hakimullah Mesud, Tahrik'i Taliban'ın bir önceki lideri Beytullah Mehsud'un 2009'da yine ABD'nin İHA saldırısında ölmesinin ardından örgütün başına geçmişti. Henüz 34 yaşında olan Mesud'un 2010'da İHA saldırısında ağır yaralandığı, 2011'de de ABD'nin bir başka saldırısından son anda kurtulduğu iddia edilmişti. Mesud'un lideri olduğu örgüt, geçen yıl kız çocuklarının eğitimi için verdiği çaba nedeniyle 15 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay'ı başından vurmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...