Abdullah Gül, 'Her şey yolunda 'Çözüm'ü raydan çıkarmayalım'

Abdullah Gül, 'Her şey yolunda 'Çözüm'ü raydan çıkarmayalım'

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı, çözüm süreci için herkesi uyardı: Meselelerini kendi iradesiyle yoluna koymaya başlamışken, Türkiye'yi raydan çıkartmamak gerekir...

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta yapılan Türk-İngiliz 3. Tatlıdil Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temaslarını takip eden Türk gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Gül, Meclis'te başörtüsü serbestliğinden, dinleme skandalına, Ahmet Kaya'ya verilen ödülden çözüm sürecine kadar bir çok konuda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Başörtülü kadın vekillerin Meclis'e girmesini değerlendiren Gül, "Grubu olan bütün partilerin ortak bir anlayışıyla bu işin neticelenmesi hepimizin en çok sevinmesi gereken nokta. Normalleşme dediğimiz şey bu. Avrupa'da birçok ülkenin parlamentosunda baş örtülü siyasetçi var. Oralarda varken Türkiye'de niye olmayacak? Önemli olan bunların normal olarak yapılmış olması. Bunlar arkasına başka anlamlar koymadan yapılırsa faydası olur. Yoksa tartışmalı olur. Artık bu meseleyi kendi haline bırakmak, siyasetin konusu olmaktan çıkarmak lazım. Bugünkü gelinen nokta ile hepimizin gurur duyması gerekir" dedi. Gül, "Asker, polis gibi dışarıda bırakılan bazı kategorilerde başörtüsü serbestliği gelecek mi?" sorusuna "Doğrusu bu iş burada tamam oldu artık. Bitti. Tartışmamak lazım. Kendi haline bırakmak lazım" cevabını verdi.
Gazetecilerin çözüm süreciyle ilgili sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül şunları ifade etti: "Herkes bugünkü durumun kıymetini görüyor. Çünkü herkesin korkusu eskiye dönüş. O büyük bir sorumluluk. Türkiye böyle bir sürece girmişken, büyük bir özgüvenle hareket edip meselelerini kendi iradesiyle kendi gücüyle kendisi yoluna koymaya başlamışken Türkiye'yi raydan çıkartmamak gerekir. Her şey olgunlaşarak gelişiyor. Bir kabullenme dönemi oluyor. Sevinilecek şey halkın da sağduyulu olduğunun ortaya çıkması. Böyle bir kulvara girmişken Türkiye burada devam etmeli. Buralardan siyaset yapılmamalı, taktik şeyler yapılmamalı. O bazı açıklamalara (Çözüm sürecinin bittiğini söyleyen) atfen diyorum, siyaset yapmamak gerekir."
DİNLEMEYE KARŞI TEDBİRLİYİZ
ABD'nin bir çok lideri dinlemesinin ortaya çıkmasının ardından patlak veren dinleme skandalını değerlendiren Gül, "Bütün Avrupa çalkalanıyor. Türkiye'de neredeyse hiç gündem değil bunlar. Hayret ediyorum. Bunlar soğuk savaşın en yoğun metotları, alanlarından birisiydi. Burada esas problem, müttefikler arasında bunun olması. Bu çok utandırıcı ve mahcup edici durum ortaya çıkartıyor. Doğrusu gerçekten ayıp olmuş oluyor" dedi. Gül, "Türkiye'nin dinlenip dinlenmediğiyle ilgili size bilgi geldi mi?" sorusuna, "Böyle bir bilgi, böyle bir durum şuanda yok" şeklinde cevap verdi. "Türkiye'de TÜBİTAK'ın geliştirdiği cep telefonunu kullanıyor musunuz?" diye sorulan Gül, "Şüphesiz ki devlet işlerini yaparken ilgili kurumlarımızın aldığı tedbirler vardır. Devlet meselelerini biz güvenli telefonlarla güvenli ortamda yaparız" diye konuştu.
Gazetecilerin, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün Ahmet Kaya'ya verilmesini hatırlatarak, isimlerin nasıl seçildiğini sorması üzerine Gül şunları söyledi: "Bir heyetimiz var. Onlar belirliyorlar. Acemoğlu'nun (Prof. Dr. Daron Acemoğlu) kitabı çok önemli bir kitap. Okuyanlarınız vardır. Daha önceden de tanıyorum kendisini. Ahmet Kaya'nın şarkıları herkesin bir bamtelini yakalıyor. Herkes yapılanlardan utanıyor değil mi? (Ahmet Kaya'ya çatal-bıçak atılması) Özür diliyorlar. Olmayacak işler oluyor. Anormaldik o dönem. O zaman bu işlere kim katıldıysa olan onlara olmuş oldu. Halbuki, iklim oluşturuyorsun o iklimin içerisinde normal insanlar da bir bakıyorsun olmayacak işleri yapıyor.

İsrail gazetesini sordum
MİT Müsteşarı Hakan Fidan tartışmalarıyla ilgili Gül, "Birisi bir yerde bir yazı yazıyor. Bir bakıyorsunuz Türkiye'deki bütün yazarlar onun yazısı üzerine yazı yazmaya başlıyor. İsrail gazetesini sordum arkadaşlara. O gazete kaç tane satar, bilinir mi? Türkiye'nin böyle bir ülke olmaması lazım" dedi. nbsp;

Yıldıray Oğur / Edinburgh

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...