Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Lavrov, nükleer müzakere görüşmelerine yeniden katılacak

/ Kaynak: AA
Lavrov, nükleer müzakere görüşmelerine yeniden katılacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Müzakerelerden dün ayrılan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov görüşmelere yeniden katılacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde devam eden nükleer müzakerelere tekrar katılacağı öğrenildi.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşma için belirlenen süresinin son gününde Lavrov'un öğleden sonra yeniden Lozan'da olması bekleniyor. Lavrov, dün müzakerelerden ayrılmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Lavrov'un başka görüşmeler için Lozan'dan ayrılacağını ve "gerçekçi" bir anlaşmaya varılırsa tekrar İsviçre'ye döneceğini söylemişti.
Dışişleri bakanları seviyesinde yürütülen müzakerelerin son turunda yetkililer, sona yaklaşıldığını ve anlaşmaya yakın olduklarını ancak hala bazı önemli konuların çözülemediğini ifade ediyor.
İran ile müzakere eden 5+1 ülkeleri, varılması hedeflenen anlaşma için İran'ın nükleer çalışmalarını öncelikle 10 yıl durdurmasını, sonraki beş yıl içindeyse İran'ın nükleer çalışmaları üzerindeki kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasını istiyor. Ancak İran, 10 yılın tartışılabileceğini, sonrasında ise nükleer programı üzerindeki bütün kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor.
Görüşmelerde İran ve Batı arasında öne çıkan diğer bir görüş ayrılığı ise Batı'nın İran'a yönelik yaptırımları kaldırmak yerine askıya almak istemesi. Batı, İran varılacak anlaşmaya uymazsa BM yaptırımlarının tekrar uygulanabilmesi için yaptırımların kaldırılmasını değil, askıya alınması gerektiğini savunuyor. Fakat İran, uygulanan bütün yaptırımların kaldırılmasını istiyor.
İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015'e uzatılmıştı. Taraflar son gün 31 Mart olmak üzere bir çerçeve anlaşmaya ulaşmayı hedefliyordu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...