Yaşayan ölüler diyarı Nepal

Yaşayan ölüler diyarı Nepal

DÜNYA Haberleri

Hindulara göre Nepal 2072 Aslan yılında ve Başak ayının 20'si. Ancak deprem sonrası ortaya çıkan tablo 2015'in bile onlarca yıl gerisinde

OSMAN SAĞIRLI-NEPAL
Nepal tarihinin en büyük felaketi olarak adlandıran 7.9 şiddetindeki depremin ardından durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bir lokma ekmeğe, bir yudum suya dahi muhtaç olan depremzedeler, uluslararası yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Ülke genelinde sınırlı sayıdaki çadırkentlere insanlar inançlarına göre ayrım yapılarak yerleştiriliyor. Katmandu'nun merkezindeki askeri tören alanı Tulikel Ratna Park'a Çinliler tarafından kurulan, ülkenin en büyük çadırkentine sadece Budist depremzedeler kabul ediliyor. nbsp;
Yaklaşık 8 milyon kişinin doğrudan etkilendiği depremde ailesini ve evlerini kaybeden halk, 561 sandalyeli meclisin sorunları ile ilgilenmediğini belirterek zaman zaman meclis önünde gösteriler düzenliyor. Bir süre önce komünist hükümeti sandıkta yenerek başa geçen demokratların halkı sakinleştirmesi için Hindu ve Budist rahiplerle sürekli toplantı yaptığı kaydediliyor.
ÜCRETSİZ ÖLÜ YAKMA HIZMETİ!
Deprem sonrası morglarda yer kalmaması ve enkazlardan yeni cesetlerin çıkması ile birlikte salgın hastalık tehlikesine karşı toplu ölü yakma törenleri yapılıyor. Hükümet'in aldığı karar gereği Katmandu'nun Pashupatinath bölgesindeki Bagmati nehri kenarında turistlerin para vererek izlediği, 1.500 dolar gibi astronomik ücretlerle yakılan cesetler bu defa ücretsiz yakılıyor. Nehrin hemen kenarına kurulan yeni bir binada ise bundan sonra çıkarılacak cesetlerin elektrikle yakılacağı açıklandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği nbsp;(OCHA) depremzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 415 milyon dolar paraya ihtiyaç olduğunu açıkladı. Şu ana kadar toplanan yardımların yetersiz olduğunu ve acil önlem alınmazsa deprem sonrası daha ciddi problemler yaşanacağını açıklayan OCHA, sağlık yardımlarının da beklenenin çok altında olduğunu duyurdu. Bölgede halen Türkiye'nin de aralarında olduğu 372 uluslararası sağlık personeli görev yapıyor. 122 doktorla İsrail bölgede en kalabalık sağlık ekibini oluşturuyor. Ülkenin altyapı ve kamu binalarının yeniden imarı için ise on milyarlarca dolarlık bütçeye ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor.
Yaşayan ölüler diyarı Nepal

EVİ BOŞVER TAPINAĞA KOŞUVER
160 bin binanın yıkıldığı deprem sonrası halk evlerinin enkazı yerine kutsal saydıkları tapınakları onarmak için çabalıyor. Panç Tale Mandir tapınağı hummalı çalışmaların olduğu yerlerden biri.
Yaşayan ölüler diyarı Nepal

BUDİSTLERE ÖZEL
Nepal'in en büyük çadırkenti Tulikel Ratna Park'a kurulmuş. Yaklaşık 2 bin kişinin barındığı çadırkentte yer bulabilmek için Budist olmak şartı aranıyor.
Yaşayan ölüler diyarı Nepal

TRAVMA YAŞIYORLAR
Deprem sonrası halk ciddi psikolojik sorunlar yaşıyor. Sürekli bayılan, travmalar geçiren depremzedeler kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...