Fransa'da istihbarat yasası onaylandı

Fransa'da istihbarat yasası onaylandı

DÜNYA Haberleri

Fransa'da Anayasa Mahkemesi ülke genelinde tartışmalara neden olan istihbarat yasasını onayladı.

Mahkemeden yapılan yazılı açıklamada, istihbarat yasasının, 3 maddesi dışında anayasaya uygun olduğu belirtildi. Açıklamada, istihbarat servislerine acil durumlarda hükümetin izni dışında operasyon yapma yetkisi veren yasanın anayasaya aykırı olduğu belirtildi. Yasanın istihbarat servislerine uluslararası gözetleme yetkisi veren maddesi ise yöntemlerin net olmaması ve kişilerin temel haklarını garanti etmemesi nedeniyle reddedildi. Yasasın istihbaratın finansmanını ilgilendiren maddesi de onaylanmadı.


Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, kararın istihbarat yasasının hak ve özgürlüklere uygun olduğunu gösterdiğini bildirdi. Hollande, mahkemenin reddettiği maddelerin söz konusu yasasının bütünlüğünü bozmadığını, değişikliklerle ilgili de harekete geçeceğini kaydetti.


Başbakan Manuel Valls ise Twitter sosyal paylaşım sitesinden yayımladığı mesajda, mahkemenin kararını "mutlak bir ilerleme" olarak nitelendirdi. Valls, Fransa'nın terörizmle mücadelede artık güvenli ve özgürlüklere saygılı bir yapıya sahip olduğunu belirtti.


Cumhurbaşkanı Hollande, geçen ay parlamentonun onayladığı istihbarat yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürme kararı almıştı. Elysee Sarayı'ndan, konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa tarafından garanti altına alınmış özel yaşama saygı ilkesinin, yeni yasa ile ihlal edildiği yolundaki parlamentodaki tartışmalara" atıfta bulunulmuş ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın bu gerekçeyle anayasaya uygunluğunun denetlenmesi için yasayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderme kararı aldığı ifade edilmişti.


Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi'nden dün yapılan açıklamada, istihbarat servislerine teknik takip alanında geniş yetki veren yasanın "endişe verici olduğu" ifadesine yer verilmişti.


Fransa'da sivil toplum örgütleri, yasaya temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkıyor. Terörle mücadele kapsamında istihbarat tedbirlerinin artırılmasını öngören yeni istihbarat yasası, iletişimin izlenmesiyle ilgili pek çok teknik imkanın Fransız istihbarat servisi tarafından kullanılmasının önünü açıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...