Kaçakların yeni rotası: Kuzey Kutbu

Kaçakların yeni rotası: Kuzey Kutbu

DÜNYA Haberleri

Suriye'den kaçan göçmenlerin yeni adresi Rusya üzerinden artık Norveç.

Kutup Çizgisi'ni izleyen mülteciler, Şam'dan 5 bin km uzaklıktaki kutup kasabası Kirkenes'e bisikletlerle geçiyor. Avrupalı devletler aylardır Suriye ve Irak başta olmak üzere birçok ülkeden topraklarına gelen göçmen akınının önüne geçmeye çalışıyor. Özellikle Akdeniz'de sahil güvenlik ekiplerinin önlemleri artırılırken, birçok ülke de sınırlarını duvarlarla çevirmeye başladı. Akdeniz'i aşmayı başaran göçmenlerin bir sonraki hedefi trenlerle ya da yürüyerek Almanya'ya ulaşmak oluyor. Ancak İngiliz Guardian gazetesindeki haberde Suriyeli göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmak için kendilerine artık yeni bir rota bulduğu belirtildi. 
BİSİKLETLE GEÇİYORLAR 
Habere göre Suriyeliler, Kuzey Kutup Çizgisi'ni takip ederek Norveç'e ulaşıyor. Göçmenler, Türkiye üzerinden Rusya'ya ulaştıktan sonra bisikletlerle Norveç'e geçiyor. Göçmenlerin Rusya ile Norveç arasında geçişin serbest olduğu kuzey sınırını kullandığı belirtildi. Ayda 5 ile 20 arasında Suriyelinin bu güzergâhı izleyerek Suriye'nin başkenti Şam'dan 5 bin 159 kilometre kuzeyde olan Norveç'in Kirkenes kasabasına gittiği öğrenildi. Haberde, hava sıcaklığının her gün donma seviyesi civarında seyir ettiği Kirkenes kasabasındaki tek polis memuru olan Thomas Pettersen'ın, "Suriyeli göçmenler ilk olarak 6 ay önce Kirkenes'e gelmeye başladı. Bazısı bisiklet ile kimileri de eski Rus arabalarıyla geliyor. Bu yaptıkları tamamen yasal" şeklindeki sözlerine de yer verildi. Soğuk Savaş döneminde batı ile doğu Avrupa arasındaki Demir Perde Sınırı'nın en kuzeyindeki yerleşim yeri olan Kirkenes'e yılın başından itibaren ulaşan 133 Suriyeli'nin Norveç'e sığınma başvurusu yaptığı bildirildi. Haberde Facebook'ta göçmenlere Avrupa'ya ulaşabilecekleri yolları tavsiye eden bir sayfaya atıf yapıldı. Sayfada Rusya-Norveç üzerinden Avrupa'ya karadan geçmenin 'imkansız" olduğu kaydedilmişti. Göçmenlere Rusya'dan Norveç'e geçmek isterlerse sıcak hava balonu ile havadan gitmeleri tavsiye edilmişti.
KAYNAK: SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...