Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Misket bombası 55 bin kişiyi katletti

/ Kaynak: AA
Misket bombası 55 bin kişiyi katletti

DÜNYA Haberleri  / AA

BM Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü raporunda dünyada şimdiye kadar misket bombası yüzünden ölenlerin sayısı 55 bini geçti.

Üretimi ve kullanımı yasak misket bombasının dünya genelinde şimdiye kadar 55 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğu bildirildi. BM Silahsızlanma Araştırmaları Enstitüsü'nün (UNIDIR)misket bombası raporu açıklandı. Ölümlere ve sakatlanmalara neden olan misket bombasının hala yaygın bir şekilde kullanıldığına dikkat çekilen raporda, üretimi ve kullanımı yasak bombanın Suriye, Libya, Yemen, Sudan ve Ukrayna'da hala kullanıldığı ifade edildi. Raporda, "Suriye'de rejim güçleri 2012 yılında havadan misket bombaları atmaya başladı ve misket bombası roketleri hala yaygın bir şekilde kullanılıyor. DAEŞ, 2014 yılının ikinci yarısındamisket bombasıroketleri kullanmaya başladı. Ukrayna'da da hem hükümet güçleri hem de Rusya yanlısı ayrılıkçılar şubat ayında imzalanan ateşkese kadar yaygın bir şekilde misket bombası kulandı. Yemen'de, Suudi Arabistan ve öncülüğündeki koalisyonun diğer üyeleri Mart 2015'ten beri ABD yapımı misket bombaları kullanıyor" denildi. Libya'da bu yılın başında iki bölgede misket bombası kullanıldığı, Sudan'ın Güney Kordofan eyaletinde ise 2015'ın başında havadan misket bombası atıldığı kaydedildi. Suriye'de 2012 yılından beri kullanılan misket bombalarının yaklaşık 2 bin kişinin ölümüne sebep olduğu belirtildi. Raporda, 2010-2014 yılları arasında misket bombası kullanımı sonucu hayatınını kaybedenlerinin yüzde 92'sini sivillerin oluşturduğuna, ölenlerin yarısının ise çocuk olduğuna işaret edildi. Dünya genelinde ise şimdiye kadar misket bombası kullanımı yüzünden ölenlerin sayısı 55 bini geçti. Misket bombası, roket ya da bomba gibi bir konteynerin içinde "bombacık" olarak da adlandırılan yüzlerce küçük bombadan oluşuyor. Bomba fırlatıldığında konteyner açılıp içindeki bombacıkları geniş bir alana dağıtıyor. Yere değer değmez patlayan bombacıklar, misket bombasının etkisini artırıyor. Patlamayan, toprağa gömülü kalan bombacıklar ise mayın etkisi görüyor. Misket bombasının üretiminin ve kullanılmasının yasaklanmasını öngören anlaşmaya şimdiye kadar 100'den fazla ülke taraf oldu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...