Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İran, Şanghay üyesi olma yolunda

/ Kaynak: AA
İran, Şanghay üyesi olma yolunda

DÜNYA Haberleri  / AA

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 'İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) üye olmasının önündeki engeller kalkmıştır' dedi.

Ruhani, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i Sadabat Sarayı'nda kabul etti. İki liderin basına kapalı toplantısının ardından çeşitli alanlarda işbirliği protokollerinin imzalanması törenine geçildi. Törende İki ülke heyetleri arasında ziraat, ticaret, hava ve kara taşımacılığı ve turizm gibi konularda 8 mutabakat zabtı imzalandı.
İmza törenin ardından konuşan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran'ın ŞİÖ'ye üye olmasının önündeki engeller kalkmıştır. Diğer üyeler de bu konuya sıcak bakmaktadırlar" dedi.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın görüşmelerinde İran'ın ŞİÖ'nün daimi üyesi olması için çaba sarf edeceklerini söylediğini aktaran Ruhani, bölgedeki güvenlik koşullarına bakıldığında İran'ın ŞİÖ'ye üye olmasının her iki tarafın faydasına olacağını dile getirdi.
Ruhani şöyle devam etti:
"Kırgızistan yeni hükümetinin bağımsızlık göstergesi olarak Amerika'nın Manas üssünü kapatması bizlerin ne kadar yakın fikirlere sahip olduğumuzu ve uluslararası alanda işbirliklerimizi artırabileceğimizin göstergesidir. İki ülke arasında kalkınmaya yönelik ilişkiler için 10 yıllık bir program yapma kararı aldık. Kırgızistan ekonomik ve ticari yönden güneydeki uluslararası denizlere ulaşmaya ihtiyaç duymaktadır. İran'ın güneyindeki Çabahar ve Bender Abbas limanları Orta Asya ülkeleri ve Kırgızistan'ı uluslararası sulara ulaştırabilir."
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'in İran'daki resmi temaslarının üç gün süreceği belirtiliyor.
- BM Güvenlik Konseyi yaptırımı olmaması şartı
Çin Halk Cumhuriyeti, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları yapılanma Şanghay Beşlisi olarak anılıyordu. Özbekistan'ın bu örgüte 2001'de katılımıyla üye sayısı altıya çıktı. Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran örgütte İran, Hindistan, Moğolistan ve Pakistan gözlemci ülkeler olarak yer alıyor.
Temmuz ayında Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlenen ŞİÖ Zirvesi'nin ikinci gününde basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "İran'ın, Pakistan ve Hindistan gibi tam üyelik için resmi olarak başvuruda bulunacağını düşünüyoruz. Bu zirvede, İran'ın başvuru dilekçesinin kabul edilerek, üyelik kriterleri kapsamında sürecin başlamasından da yanayız. Fakat ŞİÖ üyelik kriterleri gereği, aday ülkeye karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırım kararı olmaması gerekmektedir" açıklamasında bulunmuştu.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya (5 1) arasındaki müzakereler 14 Temmuz'da anlaşmayla sonuçlanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...