Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Danimarka'da sığınmacı krizi

/ Kaynak: AA
Danimarka'da sığınmacı krizi

DÜNYA Haberleri  / AA

Avusturya ve Almanya'nın kapılarını açmasının ardından, son 3 günde en az 3 bin sığınmacının Danimarka'ya giriş yaptığı bildirildi.

Danimarka'da, 3 günün sonunda sığınmacıların kademeli olarak başkent Kopenhag'a gitmesine izin verildi.


Polis, Almanya sınırına yakın bölgelerde tuttuğu sığınmacıların çarşamba gecesi itibarıyla başkent Kopenhag'a gitmesine izin verdi. Sığınmacılar yardımsever vatandaşların araçlarıyla Kopenhag'a gitmeye başlarken, buradan yarım saat mesafede bulunan İsveç'in Malmö kentine geçiş yapıyor. 


Almanya'nın Puttgarden şehrinden çarşamba günü feribotla Danimarka'nın Rödby limanına gelen ve feribot içindeki trenden inmeyi reddeden yaklaşık 250 sığınmacı, 20 saat kadar içinde bulundukları treni polisle uzun görüşmeler sonunda boşaltıp kendilerini bekleyen sivil araçlarla yaklaşık 170 kilometre uzaktaki başkent Kopenhag'a gitmeye başladı. Polisin müdahale etmediği grup önce Kopenhag Garı'na buradan da yardımseverlerin temin ettiği tren biletleri sayesinde Malmö'ye geçiyor. 


Lolland-Falster polisinden yapılan açıklamada, Danimarka kanunlarına göre hiç kimsenin 3 günden fazla alıkonulamayacağını ve bu sürenin 300 sığınmacı için perşembe sabahı 07.00'de dolacağı için sığınmacıların dilerlerse kendilerine yardımcı olmak için bekleyen sivillerin araçlarıyla başkent Kopenhag'a gitmesine izin verileceği belirtildi.


Sığınmacılar kayıt altına alınacakları veya kamplara götürülecekleri korkusuyla polis otobüslerine binmeye sıcak bakmıyor.


Öte yandan, polisten yapılan açıklamada, özel araçlarıyla sığınmacılara yardım etmek isteyenlerin Danimarka sınırlarından çıkmamak kaydıyla istedikleri yere gidebilecekleri ancak buna aykırı davrananların yardım maksatlı da olsa cezalandırılacağı hatırlatıldı. 


Sığınmacıların hedefi Malmö


Danimarka'nın sığınmacılara uyguladığı katı kurallar nedeniyle bu ülkeyi sadece İsveç'e geçiş için kullanan sığınmacılar günlerdir burada kayıt altına alınmamak için direndi, polis de bu konuda güç kullanmadı.


Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, 3 günde en az 3 bin sığınmacının ülkelerine ulaştığını belirtirken, bunlardan en az 500'ünün kaçak yollardan İsveç'e, bir bölümünün de Norveç ve Finlandiya'ya geçtiği tahmin ediliyor. Hala Danimarka'da bulunan sığınmacıların büyük bir bölümünün de yine İsveç'e geçmesi bekleniyor.


Bu arada, Kraliyet Polisi'inden Jens Henrik Höjbjerg, çarşamba akşamı düzenlediği basın toplantısında, Danimarka Yabancılar Kanunları'na göre hiçbir sığınmacıyı 3 günden fazla tutamayacaklarını ve bu sürenin dolmasıyla dileyenlerin başka ülkelere gitmesine izin verileceğini ifade etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...