Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Burkina Faso Genelkurmay Başkanı, ülkesindeki darbeyi kınadı

/ Kaynak: AA
Burkina Faso Genelkurmay Başkanı, ülkesindeki darbeyi kınadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Burkina Faso Ordusu Genelkurmay Başkanı, ülke yönetimine el koyan darbecilerin, sokak protestolarında halka karşı şiddet kullanmasını kınadı.

Çarşamba günü hükümetin feshedilmesinden bu yana ilk kez konuşan Genelkurmay Başkanı Pingrenoma Zagre, yaptığı yazılı açıklamada, ülkedeki bütün askerleri, görevlerinin dışına çıkmama konusunda uyararak, "Sokak protestolarında darbecilerin, halka karşı şiddet kullanmasını kınıyorum. Ordu cumhuriyet değerlerine bağlıdır. Bu değerler, kardeşliğin ve ulusal birliğin temelidir. Göreviniz, halkın güvenliğini sağlamak ve insanların mallarını, canlarını korumaktır. Bunu unutmayın" ifadesini kullandı. Olaylarda yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dileyen Zagre, halka "orduya güvenmelerini" çağrısı yaparak, ordunun krizin ilk saatlerinden bu yana, bir çözüm bulunması amacıyla ulusal ve uluslararası yetkililerle çalıştığını kaydetti.
- Darbeciler, ordunun kendilerini desteklediğini öne sürmüştü
Darbecilerin kurduğu "Ulusal Demokrasi Konseyi"nin (CND) başkanı general Gilbert Diendere, daha önce yaptığı açıklamalarda, ordunun da kendilerini desteklediğini iddia etmişti. Dün Burkina Faso'nun üyeliğini askıya aldığını bildiren Afrika Birliği (AB) ise bugün yeni bir açıklama yaparak, ülkedeki yaşamın gelecek birkaç gün içinde normale dönmemesi halinde, darbeciler ile darbeye destek verenlere seyahat yasağı getirileceğini ve söz konusu kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını duyurdu.
- Uzlaşma çalışmaları devam ediyor
Senegal Cumhurbaşkanlığı'ndan akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada da Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO) başkanlığını da yürüten Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın dün Burkina Faso'ya gelerek darbecilerle görüştüğü hatırlatıldı. Sall'ın ve beraberindeki Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi'nin, Diendere ve diğer siyasilerle temaslara devam ettiği ifade edilen açıklamada, "CEDEAO'nun arabuluculuk görevi verdiği Sall ile Yayi, ev hapsinde tutulan geçici Devlet Başkanı Michel Kafando'nun yeniden göreve getirilmesi üzerinde darbecilerle uzlaşmaya çalışıyor" denildi. Burkina Faso'da 16 Eylül'de Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı'nın, başkent Ouagadougou'da düzenlenen kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu açıklamasının ve geçici Devlet Başkanı Kafando, Başbakan Yacouba Isaac Zida ve bakanların gözaltına alınmalarının ardından çıkan olaylarda 7 kişi ölmüş, 100 kişi yaralanmıştı.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...