Gürcistan'dan Rus doğalgazı hakkında açıklama

Gürcistan'dan Rus doğalgazı hakkında açıklama

DÜNYA Haberleri

Gürcistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kakha Kaladze, gelecekte Rus petrol şirketi Gazprom'dan doğalgaz satın alınabileceğini söyledi.

Kaladze, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, ekim ayı başında Gazprom yetkilileriyle düzenlediği toplantıların ardından Gürcistan muhalefeti tarafından başlatılan tartışmaları sağlıksız olarak nitelendirdi. Gürcistan hükümetinin geçmişte de hatta Rusya ile 2008 yılındaki savaştan sonra bile Gazprom şirketiyle bağlantısının devam ettiğini hatırlatan Kaladze, 2003'ten beri her yıl bu iş görüşmelerinin düzenlendiğini belirtti.


Gürcistan hükümetiyle Gazprom arasında 2003'te imzalanan anlaşmaya bugüne kadar 21 ek anlaşma yapıldığını dile getiren Enerji Bakanı Kaladze, "Ülke günden güne değişiyor, gelişiyor ve enerji ihtiyaçları da büyüyor. Son 3 yılda enerji ihtiyacı çok arttı. Eğer fiyat uygun olursa ve Gürcü şirketler bunu isterse Rus gazı da satın alabiliriz" dedi.


Hükümetin Gazprom ile başlattığı görüşmeler, geçen hafta başket Tiflis'te protesto edilmişti. Protestocular, Gürcistan için Azerbaycan doğalgazının alternatifi olmadığını savunarak gelecekte de doğalgaz alımının Azerbaycan'dan yapılmasını talep etmişti.


Ekim ayı başında Brüksel'de Gazprom CEO'su Aleksey Miller ile bir araya gelen Kaladze, görüşmede Rusya'dan Gürcistan'ı geçerek üçüncü ülkelere uzanacak doğalgaz transferi konularının ele alındığını açıklamıştı.


Kaladze, sonrasında basına verdiği demeçlerde Gürcistan'ın doğalgaz kaynaklarının da çeşitlendirilmesi gerektiğini savunmuş, gelecekte de bu yönde "Gazprom" ile görüşmelere devam edeceklerini duyurmuştu.


Gürcistan'ın doğalgaz ihtiyacının yüzde 90'a yakını Azerbaycan devlet şirketi Socar tarafından sağlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...