DAEŞ’e internetten katılımda İngiltere birinci Fransa ikinci

Düzenleyen:
DAEŞ’e internetten katılımda  İngiltere birinci Fransa ikinci

DÜNYA Haberleri

ICSR’nin raporuna göre, yabancı savaşçıların yüzde 55’i DAEŞ’e gidiyor. Avrupa’yı en çok militanların geri dönmesi korkutuyor

Sinem Erciyas ANKARA

Terör örgütü DAEŞ’in Fransa’da gerçekleştirdiği saldırı ile birlikte bütün dünya alarma geçti. Özellikle Batı ülkeleri yeni güvenlik tedbirleri almaya başlarken, Uluslararası Radikalleşme ve Siyasi Şiddet Araştırmaları Merkezi’nin (ICSR) araştırması, terör örgütüne sosyal medya aracılığıyla katılımda İngiltere’nin birinci Fransa’nın ikinci sırada olduğunu ortaya çıkardı. Söz konusu araştırmaya ilişkin detaylara Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETAV) Uzmanları Ömer Behram Özdemir ile Tuncay Kardaş’ın DAEŞ’le ilgili yaptığı analizde yer verildi. 
30 BİNDEN FAZLA DAEŞ’Lİ VAR
Uzmanlar şunları söyledi; “CIA göre, DAEŞ’in Irak ve Suriye’de toplamda 20 bin ile 31 bin 500 arasındaki savaşçısından 2 bin 500’ü Batı Avrupa ülkelerinde,  ABD ile Rusya’dan gelmiştir. Ancak bu sayının muhafazakâr bir tahmin olduğunu belirtmek gerekir, zira yine ABD istihbarat kaynaklarına göre, çoğu DAEŞ safında savaşmak üzere her ay bin yabancı savaşçı geliyor. Avrupa ve ABD hükümetlerinin korkusu sadece bazı marjinal DAEŞ veya el-Kaide sempatizanlarının Suriye’deki radikal faaliyetleri değil bu örgütlerin askeri olan yabancı savaşçıların Avrupa’ya dönme ihtimalidir. Bu ihtimali besleyen diğer bir husus da bu savaşçıların İngiliz, Fransız, Alman ve Belçika vatandaşı oluşudur.
TWITTER VE FACEBOOK
Sosyal medya, Suriye cephesine giden yabancı savaşçı akışını ciddi derecede kolaylaştırmış durumda. ICSR, “Suriye’de Yabancı Savaşçıların Önem ve Etkilerini Ölçmek” isimli kapsamlı raporuna göre sosyal medyada bulunan yabancı savaşçıların yüzde 55’i DAEŞ destekçisi.  Söz konusu rapora göre sosyal medyada bulunan terörist sayısında Birleşik Krallık yüzde 17.9 ile ilk sırada gelirken, Fransız yüzde 11.6 ile ikinci, Alman ise yüzde 11.1 ile üçüncü sırada. Raporun en genel bulgusu Twitter hesaplarının ve Facebook sayfalarının yabancı savaşçılar üzerinde etkili olduğu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...