HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Türkiye'nin tutumu ilişkilere olumlu yansıdı'

Düzenleyen: /
'Türkiye'nin tutumu ilişkilere olumlu yansıdı'
Lübnan, Haber

DÜNYA Haberleri

Lübnan eski Başbakanı Sinyora, "Türkiye'nin Filistin ve Arap halkının haklarına destek vermesi ve ülkelerin iç işlerine müdahale etmemesi, Türk-Arap ilişkiler düzeyine olumlu yansımıştır" dedi.

Lübnan eski Başbakanı Fuad Sinyora, terörle ilgili meselelerin çözümünün, Arap halklarının mağduriyetini anlamak ve itidale destek vermekten geçtiğini belirtti. 

Aynı zamanda, Lübnan Parlamentosunda en çok vekili bulunan Müstakbel Partisi Grup Başkanvekili olan Sinyora, Türk-Arap ilişkileri ve bölgesel konularla ilgili Anadolu Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.

Başkent Beyrut'taki çalışma ofisinde AA ekibini kabul eden eski Başbakan Sinyora, Türkiye'nin, ortaya koyduğu demokratik pratiğin yanı sıra ekonomik alanlarda da başarı sağladığını vurgulayarak, "Bütün bunlar, dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G-20 ülkelerinden biri olan Türkiye'yi bölgede söz sahibi yaptı" dedi.

Sinyora, Türkiye'nin Arap ülkelerinin iç işlerine müdahale etmemesine dikkati çekerek, "Türkiye'nin Filistin ve Arap halkının haklarına destek vermesi, demokratik pratiği, Arap ülkeleriyle iş birliğine gitmesi ve ülkelerin iç işlerine müdahale etmemesi, Türk-Arap ilişkiler düzeyine olumlu yansımıştır" diye konuştu.

Türkiye-Rusya arasındaki gerginlik

Sinyora, Türkiye-Rusya arasında yaşanan gerginliğe ilişkin de sorunun en kısa zamanda çözülmesini ümit ettiğini dile getirdi. Sinyora, "Türkiye başta olmak üzere dostlarımız için her zaman iyilik istiyoruz. Gerginliğin iki ülke arasında ve bölge üzerindeki etkilerinin daha fazla artmamasını diliyoruz. Tarafları, tansiyonun düşürülmesi için iyi niyetleri ortaya koymaya çağırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de 2011'den bu yana devam eden krize değinen Sinyora, sorunun bu şekilde devam etmesi halinde tehlikeli sonuçlarının olacağına işaret ederek, "Bu krizin yansımaları sadece şu an hayatta olan Suriyeliler ile sınırlı kalmayacak. Gelecek 10 yıl daha bu savaşın etkileri hissedilecek" görüşünü dile getirdi. 

Söz konusu savaşın sonuçlarının yalnızca Suriye halkını etkilemeyeceğini bilakis bu ülkeye komşu ülkeler ve Arapları etkileyeceğini savunan Sinyora, Türkiye'de 2 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacı bulunduğunu hatırlatarak, ülkesinin de nüfusunun yüzde 40'ına varan Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yaptığını belirtti. 

Terörün nedenleriyle ilgili Sinyora, "Filistin sorununun devam etmesi, Arap ülkelerindeki zorba ve diktatör rejimlerden kaynaklı problemler gibi bölgedeki bazı sorunlar, radikalizmin artmasına katkı sağladı. Terörle ilgili meseleleri çözmenin yolu, Arap halklarının yaşadığı mağduriyeti anlamak, itidale destek vermek, yabancı müdahale olmaksızın doğru iş birliği yapmak ve halkların görüşüne saygı gösteren ve kendi geleceğini inşa etmesine katkı sağlayan demokratik uygulamalardan geçer" şeklinde konuştu. 

Suriye krizinin çözümü için ortaya konulan çabaların artırılması çağrısında bulunan Sinyora, BM Güvenlik Konseyinin 18 Aralık'ta oy birliğiyle kabul ettiği Suriye tasarısını hatırlatarak, "BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın, Suriye krizinin gerçek bir çözüme kavuşturulmasına katkı sağlamasını diliyorum. Suriyelilerin çektiği acılara, başka bir halkın dayanması mümkün değil. Halkına bu zulmü yaşatan Suriye rejiminin yönetimde kalması mümkün değil. Sorunları aşma yolunda birçok engelle karşılaşılabilir ancak dost ülkelerin, Suriye için çabalarını sürdürmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...