Üniversite protestoları Avrupa'da yayılıyor... Berlin Hür Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek protestosu!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde başlayan ve Avrupa'ya yayılan üniversite protestolarına Almanya'daki Berlin Hür Üniversitesi ile Amsterdam Üniversitesi öğrencileri de katıldı. Üniversite kampüslerinde bir araya gelen öğrenciler, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki katliamlarını protesto etti.

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Hür Üniversitesi ile Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da üniversite öğrencileri, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne uyguladığı katliam politikasını protesto etmek ve Filistin'e destek mesajı vermek amacıyla gösteri düzenledi.

POLİSTEN SERT MÜDAHALE

Berlin polisi, hoparlörlerle öğrencilere kampüsü terk etmeleri yönünde çağrıda bulunarak Hür Üniversitesi öğrencilerine sert müdahalede bulundu. Öğrenciler, üniversitenin iç bahçesi olan "Theaterhof"ta çadırlar kurarak dayanışma kampı oluşturdu.

Yaklaşık 150 öğrencinin katıldığı gösteride, "Biz binleriz, milyonlarız, hepimiz Filistinliyiz", "Filistin'e özgürlük", "Tüm gözler Refah’ta", "İsrail, terör devletidir", "Almanya utan" sloganları atıldı.

Öğrenciler, Gazze’de soykırımın durdurulmasını, Almanya’nın İsrail'e silah tedarik etmemesini, Almanya’da Filistin destekçilerine baskı yapılmamasını talep etti. Öğrencilerin kurduğu Filistin'e destek kamp alanının çevresinde çok sayıda polisin konuşlandırılması ise dikkat çekti.

HOLLANDA'DA ÖĞRENCİLERE GÖZALTI

Hollanda'da ise Amsterdam Üniversitesi kampüsünde gösteri yapan öğrencilere polisin müdahale ettiği, yaklaşık 125 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Amsterdam Üniversitesi'nde gözaltına alınan eylemcilerden Sam Wayland, yaptığı açıklamada, gece yarısı polisin bölgeye buldozerlerle geldiğini söyledi.

Wayland, "Eylem ilk olarak barışçıl olarak başladı. Herhangi bir sıkıntı yoktu ve 03.00'e kadar böyle devam etti. Daha sonra polis şiddeti başladı. Bazı eylemciler barikatların üzerinde olmasına rağmen polis barikatlara buldozerlerle müdahale etti. Bazı eylemciler polise havai fişek atınca polis de bunu şiddete başvurmak için kullandı." ifadelerini kullandı.

Üniversite protestoları Avrupa'da yayılıyor... Berlin Hür Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek protestosu! - 1. Resim

Üniversite protestoları Avrupa'da yayılıyor... Berlin Hür Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek protestosu! - 2. Resim

GÖSTERİLER NASIL BAŞLADI?

ABD'nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi'nde başlayan Filistin'e destek protestoları, ülkenin birçok eyaletine yayıldı. ABD Başkanı Joe Biden da peş peşe gelen müdahalelerle ilgili “Biz otoriterliğin hakim olduğu bir ulus değiliz. İnsanları susturmak ve muhalefeti bastırmak amacında değiliz. Ama kanunsuzluğun hüküm sürdüğü bir ülke de değiliz” ifadelerini kullanmıştı.

Üniversite öğrencileri üniversitelerin İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle finansal bağlarını koparmasını talep ediyor.

İsrail'de ya da İsrailli kuruluşlarla iş yapan şirketlerin Gazze'de devam eden savaşta suç ortağı olduğunu söyleyen öğrenciler, bu şirketlere yatırım yapan üniversitelerin de suça dahil olduğunu savunuyor.

PROTESTOLAR ULUSLARARASI NİTELİK KAZANDI

Sembol haline gelen ve uluslararası nitelik kazanan öğrenci protestoları, daha sonra İngiltere ve Fransa'da da karşılık buldu. Polis müdahalesi ve gözaltılara rağmen şimdiye kadar bastırılamayan protestolar, gerek ABD'de gerekse Avrupa'da baskıya rağmen çok daha büyük bir nitelik kazandı.

Üniversite protestoları Avrupa'da yayılıyor... Berlin Hür Üniversitesi ve Amsterdam Üniversitesi öğrencilerinden Filistin'e destek protestosu! - 3. Resim

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...