Putin-Esad el ele ateşkesi bozdu!

Düzenleyen:
Putin-Esad el ele ateşkesi bozdu!

DÜNYA Haberleri

Suriye'de önceki gece yarısı devreye giren ateşkes "yalan" çıktı. Rus ve Esad birlikleri özellikle Türkmendağı'nı sabaha kadar bombaladı. Saldırıda 10 Türkmen hayatını kaybetti. Ruslar, Humus'a da misket bombaları ile saldırdı.

Suriye'de ateşkes kağıt üzerinde kaldı. Anlaşmanın önceki gece yarısı yürürlüğe girmesinden sonra da Esad rejiminin muhaliflere saldırıları birçok noktada sürdü. Humus, Halep, Dera, Şam, Hama ve Lazkiye illerindeki muhalifler, Hizbullah destekli rejim güçlerinin saldırılarına maruz kaldı. Rusya ve Hizbullah destekli Esad güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00'den kısa bir süre sonra Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep'in batısındaki Anadan ilçesi, Dera'nın kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesi ve Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldelerine saldırılarını sürdürdü. 

TÜRKMENDAĞI HEDEFTE
Rus ve Esad birliklerinin kesinti vermeksizin saldırıya devam ettiği bölgelerin en başında yine Türkmendağı geldi. Rejim güçleri, Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki Türkmendağı'ndaki Kelez ve Karamanlı köylerine düzenlediği yoğun saldırılara ara vermedi. Türkmendağı'nda ateşkesin yürürlüğe girmesine rağmen gece boyunca çatışmaların yaşandığı bildirildi. Lazkiye kırsalı Türkmendağı'ndaki çatışmalar, kısmi ve geçici ateşkesin yürürlüğe girdiği saat 00.00'dan sonra da sürdü. Alınan bilgiye göre, Rusya desteğindeki Esad rejimine ait birlikler Türkmenlerin kontrolündeki noktalara havan ve füzelerle saldırdı. Saldırılarda 10 Türkmen hayatını kaybetti. Suriye Türkmen Cephesi Fatih Sultan Mehmet Tugayı Komutanı Mahmut Süleyman Zengin, "Ateşkes 50 dakika bile sürmedi" dedi.

DAEŞ TEL ABYAD’I ALDI
Rusya'nın saldırıları bununla da sınırla kalmadı. Rus birlikleri Halep'in kuzeyindeki Kafr Hamra köyü ile Humus'a da saldırdı. Saldırıda 10 sivil öldü. Gece yarısından sonra Rakka'nın kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesine sızmaya çalışan terör örgütü DAEŞ ile terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi. Günboyu süren saldırıda çok sayıda PYD’li öldürüldü. Öğlen saatlerinde ajansa düşen haberlere göre ise, DAEŞ, Tel Abyad’ın büyük bölümünü ele geçirerek bölgede kontrolü eline aldı. DAEŞ, ayrıca PYD’nin bütün yardım yollarını da kesti.

ABD ENDİŞELİ RUSYA PİŞKİN
Öte yandan, Rusya'nın ateşkese uymadığını ilk teyit eden ise, ateşkes anlaşmasına Moskova ile birlikte imza koyan ABD oldu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power Rusya'nın ateşkese uymadığını belirterek, "Rusya'nın Deraya'da hava saldırılarına devam etmesi nedeniyle derin endişe duyuyoruz. Deraya'da DAEŞ yok ki, niye saldırıyor” dedi. Bu arada, Rusya Parlamentosu Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov'dan ise güldüren bir açıklama geldi. Puşkov, "Eğer Rusya, Suriye'de askeri operasyon yapmasaydı ateşkes olmazdı ve IŞİD ile EL-Nusra Cephesi Şam'ı paylaşmaya hazırlanıyor olacaklardı" dedi. Rusya ordusunun, "Hava saldırılarını askıya aldık" açıklaması ise inandırıcı bulunmadı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...