Cumhuriyetçi Parti ile Trump arasındaki uçurum derinleşiyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Cumhuriyetçi Parti ile Trump arasındaki uçurum derinleşiyor

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'de Cumhuriyetçi aday adayı Trump ile Cumhuriyetçi Parti arasındaki uçurum derinleşirken partinin önde gelenleri Trump'ı yarışın liderliğinden edebilmek için dar bir alanda oyun kurmaya çalışıyor.

ABD'de devam eden başkanlık yarışında şimdiye kadarki ön seçimlerde rakiplerine belirgin üstünlük sağlayan Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Parti arasındaki uçurum her geçen gün derinleşirken partinin önde gelenleri, hoşnut olmadıkları Trump'ı yarışın liderliğinden edebilmek için dar bir alanda oyun kurmaya çalışıyorlar.

ABD'de 8 Kasım'da gerçekleştirilecek 58'inci başkanlık seçimleri için ön seçimler devam ederken Cumhuriyetçi aday adaylarından iş adamı Donald Trump ile Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelenleri arasındaki uçurum her geçen gün derinleşiyor.

Parti dışından gelen bir kişi olarak ilk günden beri sert ve sivri çıkışlarıyla bilinen Trump, kendi kaynaklarıyla finanse ettiği seçim kampanyası ile "kimseye borcu olmayan" bir aday adayı profili çiziyor.

Parti dışından geliyor olmasının yanı sıra siyasi polemikleri, dış politikaya bakışı ve yeterince muhafazakar bulunmayan çizgisiyle Trump, hemen her adımında Cumhuriyetçilerin hedefi olmaya devam ediyor.

"Süper Cumartesi" olarak anılan ve 5 Mart'ta yapılan son ön seçim sonuçlarına göre Kentucky ve Louisiana eyaletlerini de kazanan Trump, Kansas ve Maine eyaletlerini alan en yakın rakibi Cruz'un hala kayda değer ölçüde önünde. Bununla beraber Süper Cumartesi'den iki eyalet ve 64 delege ile çıkan Cruz, Cumhuriyetçi Parti'nin "Trump'a karşı en güçlü alternatifi" olmaya en yakın ismi gibi gözüküyor.

Parti, Trump'ı neden sevmiyor?

Göçmenler, dış politika, rakipleriyle ve hatta Papa Franciscus ile girdiği polemikler, dini ve etnik kimlikleri hor gören bakış açısı ve çok muhafazakar sayılmayacak dünya görüşü ile Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin elitlerinin gözdesi olacak profile sahip değil.

Trump'tan duydukları hoşnutsuzlukları zaman zaman dile getiren partinin önde gelen isimleri, ünlü iş adamının "muhafazakar ve gelenekçi bir parti çizgisine uymadığı" görüşünde birleşiyorlar. Müslümanların ABD'ye gelmesinin tamamen yasaklanmasını savunan, Meksika sınırına duvar örmekten bahseden ve Cumhuriyetçi rakipleri hakkında konuştuğunda siyasi nezaket sınırlarını zorlayan Trump, ön seçim performansıyla yine de yarışı önde götürüyor.

Bu da Cumhuriyetçi seçmen nezdinde en azından şu anda önemli bir karşılık gören Trump ile parti elitleri arasındaki gerilimi daha da artırıyor.

Örneğin, birkaç gün önce, ABD’de 2012’deki başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, bu yılki yarışta aday olmak için kampanya yürüten Trump’ın engellenmesi gerektiğini belirterek, Trump için “sahtekar" ve "şarlatan” ifadelerini kullandı. Romney, Trump’ın kasım ayındaki seçimde olası Cumhuriyetçi başkan adaylığının “Cumhuriyetçi Parti için, daha da önemlisi ABD için derin sonuçları” olacağını savundu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...