HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Bunlar Esed rejiminin taahhütleri ihlali anlamına geliyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Bunlar Esed rejiminin taahhütleri ihlali anlamına geliyor'
Abd, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, "Bunlar Esed rejiminin insani yardımların önünü açacağı ve çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyacağı taahhütlerinin ihlali anlamına gelmektedir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının devam etmesine rağmen Esed hükümetinin, Halep ve Dara’da sivillere yönelik saldırılar gerçekleştirmesini sert bir şekilde kınayarak, bunun çatışmalarının ihlali olduğunu söyledi.

Kirby, günlük basın toplantısında Suriye'de çatışmaların durdurulmasına yönelik anlaşmaya ilişkin soruları cevapladı.

Çatışmaların durması anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ülkede yaşanan şiddet olaylarında azalma görüldüğünü ve kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaşmaya başladığını belirten Kirby, “Fakat bazı kronik ve yinelenen hareketlerin hala barış görüşmelerini hiçe sayarak Suriye halkına ciddi ıstıraplar çektirmesi hakkında endişe duyuyoruz” dedi.

Kirby, “Esed rejiminin acil insani yardım malzemeleri içerisinden çok ciddi şekilde ihtiyaç duyulan tıbbi yardım malzemelerini çıkartmasını güçlü bir şekilde kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Rejimin Halep ve Dara bölgesinde sivillere yönelik saldırılarını devam ettirdiğine işaret eden Kirby, cemaatin dağılmak üzere olduğu sırada bir camiye yapılan saldırı da dahil olmak üzere rejimin sivillere yönelik hava saldırılarını güçlü şekilde kınadıklarını bildirdi.

Kirby, "Bunlar açık olarak Esed rejiminin insani yardımların önünü açacağı ve çatışmaların durdurulması anlaşmasına uyacağı yönünde görev gücünün ortak başkanları olan ABD’ye ve Rusya’ya yaptığı taahhütlerin ihlali anlamına gelmektedir” diye konuştu.

"Cenevre'de PYD olmayacak"

Basın toplantısında ayrıca Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komisyonu'nun, 14 Mart'ta Cenevre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenecek görüşmelere katılacağını duyurmasına da değinen Kirby, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kirby, bir soru üzerine ise terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin 14 Mart'taki görüşmelerde yer almayacağını bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Suriye'deki gruplarla görüştüğünü belirten Kirby, "Anladığım kadarıyla bu görüşmelerde, daha öncekilerde olduğu gibi PYD davetliler listesinde yer almıyor" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...