'Suriye görüşmelerinin içeriğini siyasi geçiş süreci oluşturmalı'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Suriye görüşmelerinin içeriğini siyasi geçiş süreci oluşturmalı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi sözcülerinden Kodmani, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin içeriğini siyasi geçiş süreci oluşturması gerektiğini söyledi.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyeti, BM öncülüğünde yeniden başlatılan Cenevre'deki Suriye görüşmeleri kapsamında BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bir araya geldi.

MYK sözcülerinden Basma Kodmani, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki tutukluların serbest bırakılması konusunda şimdiye kadar hiçbir adım atılmadığını söyledi.

Suriye'de her gün çeşitli hapishanelerde 50 tutuklunun idam edildiğini ifade eden Kodmani, "Tutukluların serbest bırakılması rejimin yerine getirmesi gereken bir konu ve bu konunun görüşmelerin bir parçası olması söz konusu değil. Görüşmelerin içeriğini siyasi geçiş süreci oluşturmalı" dedi.

Geçiş sürecine ilişkin tekliflerini De Mistura'ya sunduklarını belirten Kodmani, "Sürecin hızlanması ve ilerleme kaydedilmesini istiyoruz ve de Mistura'nın süreci ileri taşımasına yardımcı olmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" diye konuştu.

De Mistura: Tutukluların serbest bırakılması konusu gündeme geldi

De Mistura ise MYK'nın görüşmede gündeme getirdiği tutukluların serbest bırakılması konusunu BM'nin haklı bulduğunu belirterek, "İnsani erişim çalışma grubu bu konuyla ilgilenebilir" dedi.

İstişarelerde bulunmak için iki Alman, bir İngiliz, bir Hollandalı, iki İsviçreli ve bir İsveçli danışmanının bulunduğunu söyleyen de Mistura, "Rus Profesör Vitaly Naumkin'i danışmanım olarak atama kararı aldım. Danışman olarak bana rapor veriyor, kendi ülkesine değil. ABD tarafından bir akademisyene de aynı seçeneği sundum" diye konuştu.

Rejim tarafından krizin çözümüne ilişkin teklifler aldığını ifade eden de Mistura, "Muhaliflerden de teklifler alıyorum ve alacağım. Bunları inceleyeceğiz ve sonrasında bir BM teklifi yapıp yapamayacağımızı göreceğiz" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...