İsrail basını: Zafer Erdoğan'ın

İsrail basını: Zafer Erdoğan'ın

DÜNYA Haberleri

Türkiye ile İsrail arasında ikili ilişkilerin normale dönmesi için varılan mutabakat, İsrail basınında rahatsızlığa yol açtı.

Ülkenin en önde gelen gazeteleri, anlaşmayı, ‘Türkiye’nin ve Erdoğan’ın diplomatik zaferi’ olarak yorumladı. İsrail basını, ilişkilerin normale dönmesi adına Türkiye ile yapılan anlaşma neticesinde Gazze halkının günlük yaşamında karşılaştığı zorlukların azalacak olmasını ve Mavi Marmara şehitlerinin yakınlarına tazminat ödeme kararını; “Türkiye diplomatik zafer kazandı” şeklinde yorumladı. Jerusalem Post gazetesinde, Ariel Ben Solomon imzasıyla yayımlanan analizde “Anlaşmanın kazananı Hamas ve Türkiye oldu” ifadesi yer alırken; ülkenin etkili gazetelerinden Times of İsrael, mutabakatı, “Bu anlaşma Türkiye’nin diplomatik zaferidir” şeklinde yorumladı.

ERDOĞAN ZAFERİ

Solomon, ayrıca, “Hamas Türkiye’deki karargâhını koruyor, Türkiye Hamas yönetimindeki Gazze’ye yardıma devam ediyor ve İsrail bunu kolaylaştırıyor” diyerek, bunun bir “Erdoğan zaferi” olduğunu vurguladı.

‘TESLİM OLDUK’

İsrail’in bir başka önemli gazetelerinden Haaretz, “Türkiye’nin İsrail’e eskisi kadar ihtiyacı yok. Son derece gerekli bir anlaşmaydı” yorumunu yaptı”. Haber sitesi Ynet ise “Teslim Koşulları” başlıklı yazıda “İsrail hükümetinin Türkiye’ye teslimiyet anlaşmasını onaylaması üzüntü verici. Bir devletten özür dileyip, tazminat ödemeyi kabul ediyorsanız suçlu olduğunuz anlamına gelir. Türkiye ile ilişkilerimiz önemli ama ulusal haysiyetimiz de önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin onurunu birinci önceliği olarak belirledi” ifadelerini kullandı. 

‘İsrail için bir aşağılama’

İsrail’de sadece basın değil, siyasiler de anlaşmadan rahatsız. Ana muhalefet partisi Siyonist Birlik’in Genel Başkanı Isaac Herzog, İsrail’in Mavi Marmara şehitlerinin ailelerine tazminat ödemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Başbakan Netanyahu’nun partisi Likud’un önde gelen isimlerinden Gideon Sa’ar ise konuyla ilgili İsrail radyosuna yaptığı açıklamada “Tazminat İsrail için bir aşağılamadır” dedi.    

ARAP VEKİLLER MEMNUN

İsrail Parlamentosundaki Arap vekiller ise Tel Aviv’in Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlere tazminat ödemeyi kabul etmesinin suçunu itiraf anlamına geldiği görüşünde. Arap vekiller Basil Gattas ve Hanin Zuabi, ‘İsrail korsanlık suçunu itiraf etti’ görüşünü dile getiriyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...