HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İsrail zorda

Düzenleyen: /
İsrail zorda
İsrail, Gazze, Osman Sağırlı, Haber

DÜNYA Haberleri

Netanyahu ve Liberman arasındaki kriz Gazze’de silahlı çatışmaya döndü. İsrail’in operasyonuna Gazze’den roketlerle karşılık verildi. Tel Aviv’in gururu “Demir Kubbe” füze savunma sistemi fiyaskoyla sonuçlandı. İsrail’in kapısını çaldığı Mısır’a “bizi barıştır” diye âdeta yalvardığı iddia edildi.

OSMAN SAĞIRLI

Mısır ve uluslararası tarafların ara buluculuğunda geçtiğimiz günlerde İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkese dönme kararının hemen ardından Gazze’ye yönelik İsrail saldırısının detayları ortaya çıkmaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ateşkese dönme kararının bir parçası olarak Katar tarafından Gazze’ye nakit ve yakıt gönderilmesine onay vermesine itiraz eden Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın Gazze’de provokasyon yaptığı öne sürüldü.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıl dönümü etkinlikleri sebebiyle Başbakan Netanyahu’nun Paris’te olduğu gün seçildi; amaç yeni bir savaşın fitilini ateşlemekti. Savunma Bakanı Liberman’ın talimatıyla İsrail Özel Kuvvetlerinden (IDF) bir grup asker, Kassam tugaylarının üst düzey komutanının evine sivil kıyafetli ve bazıları kadın kılığında girdi. Komutanı kaçırma girişimi püskürtülen ekiple Kassam arasında çatışma çıktı. Kullandıkları araçlardan birini ve gözetleme, dinleme ekipmanlarının da içinde olduğu birçok gizli malzemeyi alamayan IDF üyeleri geride bir de ölü subay bırakarak İsrail’e kaçtı. 

İsrail zorda

DEMİR KUBBE FİYASKOSU

Ardından başlayan karşılıklı füze saldırıları ise İsrail’de âdeta şok etkisi yaptı. Paris’teki programını kesen Netanyahu ülkesine döndü. İsrail’in övündüğü ve başta Suudi Arabistan ve BAE olmak üzere bazı ülkelere satış hazırlığında olduğu Demir Kubbe, Gazze’den atılan 460 roket ve füzenin ancak 100’ünü durdurabildi. Gazze’deki El Aksa TV ve bazı bakanlık binalarını hedefleyen Demir Kubbe sisteminin tam bir fiyasko olduğunun anlaşılması üzerine İsrail Güvenlik Kabinesi salı günü acil toplanma kararı aldı. Gazze’de toplam 13 kişi ve İsrail tarafında en az 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan iki günlük çatışmayı değerlendiren İsrail kabinesi, Mısır’dan ara buluculuk etmesini istedi. Ve iki günün sonunda gece geç saatlerde Filistin ve İsrailli gruplardan ateşkes kararı alındığı duyurusu yapıldı. Hamas sözcüleri ateşkes görüşmeleri sırasında ateşkesin ihlalinden sorumlu olduğunu iddia ettikleri Liberman’ın kovulmasını Netanyahu’dan talep ettiklerini duyurdu. 

TEL AVİV HEDEF OLABİLİR

İsrail’in Mısır’a ara bulucu olması için âdeta yalvardığını öne süren diplomatik kaynaklar, yedi saat süren kabine toplantısı sırasında ciddi tartışmaların yaşandığını aktardı. Toplantıda “Filistin tarafından 25 saat içinde 460’ın üzerinde havan topu ve füze atıldı. Bu 2014’teki savaş sırasında kullandıklarından oldukça fazla. Bu füzelerden bazıları daha önceki modellerden daha geniş bir menzile sahip. İsrail’in Demir Kubbe füze savunma sistemleri 100 füze ateşledi, ancak doğruluğu tartışmalı ve fiyat yüksek. Her Demir Kubbe füzesi 65 bin dolara mal olurken, bir havan ya da roket birkaç yüz dolara mal oluyor. Roketlerin çoğu Yahudi yerleşimcilerin olduğu Aşkelon, Netivot ve Sderot’taki hedeflerine ulaştı. Anlaşma yapılmazsa Tel Aviv yok edilebilir” şeklinde konuşmaların yaşandığı aktarıldı. 

Bu arada İsrail Kanal 2 TV, son Gazze operasyonunun ülkelerine ekonomik maliyetinin 120 milyon şekel (yaklaşık 180 milyon lira) olduğunu duyurdu. 40 saat süren operasyonun saati ise 4.5 milyon lirayı geçti.

İsrail zorda

İTİBAR MALİYETİ YÜKSEK

İsrail, Suudi Arabistan ve BAE ile yakınlaştıktan sonra Mısır ve Mahmut Abbas yönetimine baskı yaparak sürdürdüğü Gazze ambargosu sebebiyle son aylarda yoğun eleştiriler alıyordu. Sınır çizgisi boyunca haftalık olarak düzenlenen ambargo karşıtı gösterilerde 160 Filistinliyi katleden İsrail, itibar maliyeti bir hayli yüksek fatura ile karşı karşıya kalmış, Katar’dan dizel yakıtı ve paranın Gazze’ye ulaşmasına izin vermeye mecbur olmuştu. Hükümetin bu hamlesine İsrail’in aşırı sağcı partilerinden Habayit Hayehudi Partisinin lideri aynı zamanda Eğitim Bakanı ve Diasporadan Sorumlu Bakan olan Naftali Bennett ve Savunma Bakanı Liberman karşı çıkıyor ve Filistinli grupların Batı Şeria’da olduğu gibi suikastlarla etkisiz hâle getirilmesini istiyordu. 

RUSYA'DAN UÇAK FATURASI

Diplomatik kaynaklar, Rus uçağının Suriye’de İsrail uçaklarının aldatmacası sonucu Suriye tarafından vurulmasının ardından Rusya-İsrail arasında yaşanan gerginliğin İsrail’i zor durumda bıraktığını savundu. Söz konusu kaynaklar “Rusya’nın Suriye hava sahasını İsrail’e kapatmasıyla birlikte Lübnan karşısında da zor durumda kaldık. Bölgede patlak verecek bir savaş sebebiyle Lübnan’ın elinde olan gelişmiş anti tank füzeleri İsrail’e 2006’da olduğu gibi ciddi tank kayıpları verdirebilir” yorumunda bulundu. Aynı füzelerin bir kısmının Gazze’de de olduğunu bilen İsrail’in, iki cepheden saldırıya uğramasından endişe ettiği, bu sebeple ateşkesin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü. 

LIBERMAN İSTİFA ETTİ, ERKEN SEÇİM İSTEDİ

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman Gazze Şeridi’nde sağlanan ateşkese karşı çıktığı için istifa etti. Başbakan Netayahu’ya sert eleştirilerde bulunan Liberman, Gazze ateşkesi için “İsrail’in teröre kapitülasyonudur” ifadesini kullandı. Liberman erken seçim çağrısı da yaptı. Netanyahu’nun liderliğini yürüttüğü ve Liberman’ın da içinde yer aldığı 6 partili koalisyon hükûmetinin 66 milletvekili bulunuyor. Liberman liderliğindeki İsrail Evimiz Partisi 5 sandalyeye sahip. Koalisyon hükûmetinin 120 sandalyeli İsrail meclisinde güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Liberman’ın istifası erken seçim ihtimalini güçlendirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...