HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu

Düzenleyen: / Kaynak: AA
İran'ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu
İran, Cumhurbaşkanı, İbrahim Reisi, Haber

DÜNYA Haberleri  / AA

İran'da ilk resmi seçim sonuçlarına göre muhafazakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

İran'da dün yapılan 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk resmi sonuçlarına göre muhafazakar aday Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi, 28 milyon 600 bin oydan 17 milyon 800 binini alarak ülkenin 8. Cumhurbaşkanı oldu.

Reformist aday eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi de yaptıkları açıklamalarla Reisi'yi tebrik etti.

45 GÜN SONRA GÖREVİ DEVRECEDEK

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada halkın seçtiği cumhurbaşkanının belli olduğunu belirterek 45 gün sonra görevi kendisine devredeceğini dile getirdi.

EN FAZLA 2 DEFA ÜST ÜSTE SEÇİLEBİLİYOR

İran'da Cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve bir kimse en fazla 2 defa üst üste bu makama seçilebiliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu nedenle aday olamadı.

İran'ın yeni Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi oldu

OY VERME İŞLEMİ İKİ SAAT UZATILDI

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi, yerel saatle 07.00'de başlayan ve 24.00'te sona ermesi gereken oy işlemlerini 02.00'ye kadar uzattı. Seçimlerde toplamda 19 saat boyunca oy kullanıldı.

SEÇİMLERE DÜŞÜK İLGİ

Ülkede adayların çoğunluğunun veto edilmesi nedeniyle reformist seçmenin bir bölümü boykot kararı aldığı için seçimlere ilginin az olduğu görüldü. Cumhurbaşkanlığının yanı sıra il, ilçe ve beldelerde yönetim konseyi seçimleri ile İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi ara seçimleri için de oy kullanıldığı için bazı seçim merkezlerinin önünde yoğunluk oluştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...