FBI, Arap karşıtı şiddet ve nefret suçlarının takibini durdurdu

Düzenleyen: / Kaynak: NPR, AA
- Güncelleme:
FBI, Arap karşıtı şiddet ve nefret suçlarının takibini durdurdu

Dünya Haberleri  / NPR, AA

ABD’nin Vermont eyaletinde üç Filistin asıllı üniversite öğrencisinin vurulması, Arap karşıtı şiddetin kaydı ve tanımlanması konusunda yaşanan sorunları gündeme getirdi. FBI’ın nefret suçu verilerinde Arap karşıtı kategorinin uzun yıllar eksik olması, bu topluluğun maruz kaldığı ayrımcılığın boyutunu belirlemeyi zorlaştırıyor.

ABD’nin Vermont eyaletinde vurulan Filistin asıllı üç üniversite öğrencisinin aileleri, bunu " nefretten beslenen bir suç " olarak nitelendiriyor. Şu ana kadar Burlington polisi, saldırının nedeninin ne olduğuna dair herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Silahlı saldırı, Arap Amerikalılara karşı işlenen olası nefret suçlarının takibinde uzun süredir devam eden sorunları gün yüzüne çıkarıyor. Söz konusu saldırının sonuçta bir nefret suçu olarak yargılanıp yargılanmayacağı sorusu, ABD'deki Arap karşıtı şiddetin takibi konusunda benzersiz ve karmaşık bir geçmişe dayanıyor.

ARAP KARŞITI ŞİDDET, NEFRET SUÇU VERİLERİNDEN ÇIKARILDI

FBI'ın Kategorik Suç Raporlama (UCR) Programı, 1990 Nefret Suçları İstatistik Yasası uyarınca nefret suçu veri toplama yönergelerini geliştirdiğinde, Arap karşıtı olayların kaydedilmesine yönelik bir kategori içeriyordu. Ancak Arap Amerikan Enstitüsü'ne (AAI) göre FBI, bu kodu 1992 yılında veri toplama programından sessizce kaldırdı. 2015 raporunda yeniden sunulana kadar kayıp olarak kaldı.

NPR, FBI'a açıklama için ulaştı ancak bir yanıt alamadı.

AAI'nin genel müdürü Maya Berry, "Arap karşıtı kategori açıkçası şu an için yeni bir kategori" dedi. "Ve bu şekilde hakkımızda doğru veri elde etme probleminde çok ciddi bir zorluk meydana getiriyor."

AAI tarafından yapılan bir analize göre, birçok eyalet Arap karşıtı nefret suçlarını takip eden verileri “Bias Code 31" olarak bilinen orijinal UCR kodu altında toplamaya devam etti. Ancak bunu federal veri tabanına sunduklarında, bunlar "Ötekilik ve Ulusal Kökene karşı” nefret suçu vakaları olarak değerlendirilerek genel kapsama sokulmuş bir kategoriye dönüştürüldü.

FBI, Arap karşıtı şiddet ve nefret suçlarının takibini durdurdu

(AP Fotoğrafı/Marta Lavandier)

“NEFRET SUÇU VERİLERİNDE KELİMENİN TAM ANLAMIYLA GÖRÜNMEZ HALE GETİRİLDİK"

Berry, "Dolayısıyla onlarca yıldır nefret suçu verilerinde kelimenin tam anlamıyla görünmez hale getirildik" diye ekledi. Bu eksiklik, 11 Eylül saldırıları sonrası gibi Arap karşıtı duyguların yüksek olduğu bilinen dönemlerde bile tepkinin ölçeğinin sağlıklı bir şekilde tespit edilemediği anlamına geliyordu. Berry, bunun aynı zamanda kolluk kuvvetlerinin Arap karşıtı önyargılara karşı duyarlı olup olmadığı konusunda da rahatsız edici sonuçlar taşıdığını belirterek "Bu aynı zamanda yerel kolluk kuvvetlerinin yerel topluluklarla nasıl ilgilenileceği konusunda alacağı eğitimi de etkiliyor ve aldıkları kolluk kuvvetleri eğitiminin bir parçası değilse, potansiyel bir nefret suçunu doğru şekilde tespit edemeyebilirler." diye devam etti.

ARAP KARŞITI NEFRET SUÇLARININ CİDDİ ORANDA EKSİK BİLDİRDİĞİ SAVUNULUYOR

“Bias Code 31” nihayet 2015 yılında bir Sih ibadethanesine düzenlenen korkunç saldırının ardından ulusal raporlara yeniden dahil edildi. 2012 yılında beyaz ırkın üstünlüğünü savunan bir saldırgan, Wisc. Oak Creek'te bir Sih gurdwarasına ateş açarak altı kişiyi öldürmüştü. Olay, birçok kuruluşun UCR sistemindeki önyargı motivasyonu kategorilerinin genişletilmesi için baskı yapmasına neden oldu. Arap karşıtı Bias Code 31'in yanı sıra, Mormon karşıtı, Yehova Şahidi karşıtı, Doğu Ortodoks karşıtı, Ötekileştirilmiş Hıristiyan karşıtı, Budist karşıtı, Hindu karşıtı ve Sih karşıtı suçları belgeleyen kodlar da eklendi.

Ancak Arap karşıtı nefret suçu kategorisinin yeniden devreye girmesine rağmen birçok kişi olayların ciddi şekilde eksik bildirilmeye devam ettiğine inanıyor. 2022'de FBI, Arapları hedef alan yalnızca 91, Müslümanları hedef alan ise 158 nefret suçu vakası bildirdi. Neredeyse tüm kategorilerdeki sayıları etkilediğine inanılan nefret suçlarının genel olarak eksik bildirilmesiyle karşılaştırıldığında bile uzmanlar, bu sorunun özellikle Arap ve Müslüman-Amerikan toplulukları arasında belirgin olduğunu söylüyor.

FBI, Arap karşıtı şiddet ve nefret suçlarının takibini durdurdu

"MÜSLÜMAN KARŞITI NEFRET SUÇLARI, GERÇEK BİR ZORLUK TEŞKİL EDİYOR”

California Eyaleti Nefret ve Aşırılık Çalışmaları Merkezi'nin eski kurucu müdürü Brian Levin, "Müslüman karşıtı nefret suçları, diğer şeylerin yanı sıra kolluk kuvvetleriyle, göçmenlik yetkilileriyle ve dil engelleriyle zayıflamış ilişkiler nedeniyle gerçek bir zorluk teşkil ediyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Saldırının gerçekleştiği Burlington şehrinde polis, yapılan soruşturmaların ardından 48 yaşındaki Jason J. Eaton adlı şüphelinin gözaltına alındığını duyurdu.

Eaton'un saldırı yerinin önündeki apartmanında arama yapılarak kanıt toplandığı ve bugün mahkemeye çıkarılmasının beklendiği belirtildi.

ABD'nin Vermont eyaletinde, Filistin kökenli 3 öğrencinin silahlı saldırıya uğradığı belirtildi. Filistin'in İngiltere'deki Misyonunun Başkanı Büyükelçi Hüsam Zomlot, sosyal medya hesabından, öğrencilerin isimlerinin Hisham Awartanı, Kinnan Abdel Hamid ve Tahseen Ahmed olduğunu açıkladı.

FBI, Arap karşıtı şiddet ve nefret suçlarının takibini durdurdu

(Fotoğraf- Hüsam Zomlot sosyal medya hesabı)

BURLİNGTON POLİS ŞEFİ JON MURAD, YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Burlington Polis Şefi Jon Murad, yaptığı yazılı açıklamada, her biri 20 yaşında olan Filistin kökenli 3 kişinin, bir akraba ziyareti dönüşünde ikisinin üzerinde Filistin kefiyesi olduğu halde yolda yürürken, akşam yerel saatle 18.30 sularında silahlı beyaz bir adamla karşılaştıklarını aktarmıştı.

Murad, zanlının taraflar arasında hiçbir konuşma olmadan silahını ateşleyerek en az 4 el ateş ederek kaçtığına inanıldığını, hastaneye kaldırılan 3 kurbandan ikisinin durumunun stabil, diğerinin ise "çok daha ciddi yaralanmalara" maruz kaldığını belirtti.

KAMUOYUNU KESİN BİR SONUÇ ÇIKARTMAKTAN KAÇINMAYA DAVET ETTİ

Gençlerden ikisinin ABD vatandaşı olduğunu, diğerinin de yasal olarak ülkede bulunduğu bilgisini paylaşan Murad, saldırının "nefret suçu" saiki ile işlenmiş olabileceğini dile getirerek, şu aşamada kamuoyunu kesin bir sonuç çıkartmaktan kaçınmaya davet etti.

Murad, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve yerel polisin incelemeleri sürdürdüğünü aktardı.

(İntro Fotoğraf- Joe Cavaretta /AP)

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: NPR, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...