Avrupa sanayisinde işçi sıkıntısı! Yüz binlerce istihdam yapılacak

Düzenleyen: / Kaynak: Euronews
- Güncelleme:
Avrupa sanayisinde işçi sıkıntısı! Yüz binlerce istihdam yapılacak

Dünya Haberleri  / Euronews

Avrupa ülkelerinde 'göçmen' tartışmaları sıcaklığını korurken, Fransa'dan çarpıcı bir açıklama geldi. Fransa Sanayi Bakanı Roland Lescure, sanayide ciddi bir istihdam sıkıntısı yaşadıklarını belirterek önümüzdeki yıllarda 200 bin yabancı işçiye ihtiyaç duyacaklarını belirtti.

Avrupa'da göçmenlere yönelik ırkçılık giderek artarken, ülkelerde sağ partiler yükselişe geçti. Ancak göçmenler Avrupa sanayisi için de önemli bir iş gücü oluşturuyor. Azalan nüfus ve artan beyaz yakalı sayısı fabrikalarda işçi sıkıntısına neden oluyor. Avrupa ise çözümü yine göçmen işçilerde arıyor.

Fransa Sanayi Bakanı Roland Lescure de ülkede on yıl içinde 100 bin ila 200 bin arasında yabancı işçiye ihtiyaç duyulacağını söyledi. 

"GÖÇMEN ALMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Tartışmalı göçmenlik yasa tasarısının Meclis'in Hukuk Komisyonu tarafından incelendiği dönemde konuşan Bakan, "Kuşkusuz göçe başvurmak zorunda kalacağız" dedi.

Avrupa sanayisinde işçi sıkıntısı! Yüz binlerce istihdam yapılacak

Franceinfo'ya konuşan Bakan Lescure, "Eğitim konusunda elimizden geleni yapmamız, işsizliğin ülke ortalamasının çok üzerinde seyrettiği banliyölere gidip gençleri bulmamız ve yaşlılar arasındaki istihdam oranını arttırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

ALMANYA VE KANADA'YI ÖRNEK GÖSTERDİ

Sanayi Bakanı, Almanya ve Kanada gibi çok sayıda ülkenin bu yönde ilerlediğini hatırlattı. 

Lescure, Fransa'nın en iyi ihtimalle on yıl içinde 800 bin ila 900 bin insanı sanayide eğitmeyi başarsa bile yine de 100 bin ila 200 bin işçi açığı olacağını belirtti. 

EN FAZLA AÇIK İKİ MESLEKTE

Yasa dışı göç konusunda dikkatli olacaklarını söyleyen Lescure, ülkeye yardımcı olacak, kazan-kazan durumunu destekleyecek göç şeklini de desteklediğini söyledi.

Yabancı mühendis ve araştırmacılara oturma izni verilmesini sağlayan "Yetenek Pasaportu" programını memnuniyetle karşıladığını belirten Bakan, Fransız sanayisinde en çok kaynakçı ve metal işçi arayışı olduğunu kaydetti.

1.3 MİLYONLUK İSTİHDAM GEREKİYOR

Lescure'a göre, 800 bin ila 900 bin arası emeklilikler ve planlanan yeni tesisler nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde sanayide yaklaşık 1,3 milyon işin doldurulması gerekecek.

Öte yandan 2023 verilerine göre Fransa asgari ücretin en yüksek olduğu altıncı Avrupa ülkesi. Sanayide ise ücretler asgari ücretin de üzerine çıkıyor. 

İŞÇİ MAAŞLARI NE KADAR?

Fransa’da 1 ile 3 yıl arasında deneyime sahip başlangıç seviyesindeki bir işçiler yıllık 26.197 euro, 8 yıldan fazla deneyime sahip olan bir işçiler 42.660 euro kazanıyor.

Fransa'ya çalışmak için gidecek olanlar işçi vizesine başvurarak, işin niteliğine göre kısa süreli veya uzun süreli çalışma vizesi alabiliyor.



 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...